Radost a humor bratří Bouroullecových

Křeslo Facett

Křeslo Facett

Některou z významných osobností evropského designu zvou už tradičně organizátoři veletrhu Mobitex.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Bratři Bouroullecové

Pro tvůrce světového věhlasu, pravidelného účastníka Salonu nábytku v Paříži či veletrhu IMM v Kolíně nad Rýnem a nositele mnoha významných ocenění Ronana Bouroulleca mělo brněnské pozvání, jak při zahájení veletrhu vyjádřil, přídech exotičnosti.

Brněnské výstaviště, jehož krásu upřímně obdivoval, hostilo během Mobitexu také jeden z návrhů, který vytvořil ve spolupráci se svým mladším bratrem Erwanem – kancelářský systém JOYN navržený pro firmu Vitra. Ve dvojici pracují bratři Bouroullecové ve svém pařížském ateliéru od roku 1999. Bylo jim v té době 23 a 28 let a velmi rychle se stali věhlasnou dvojicí známou nejen v Evropě. Úspěch slavili v Paříži a v Kolíně, ale také v New Yorku,  v Londýně a v Japonsku.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Variabilní kancelářský systém JOYN navrhli bratři pro firmu VITRA

„Sláva je ale příjemná jen ze začátku,“ řekl  Ronan Bouroullec na setkání s novináři a studenty odborných škol. „Pro mě má větší význam zkoumání, hledání. Rád pracuji s novými lidmi a s novými materiály, tahle možnost je důležitější než úspěch a vyšlapané cesty.“


Bratři se věnují velmi různorodým projektům - zabývají se návrhy osvětlení, keramikou, experimenty se sklem zvukem a prostorem, vymysleli polystyrénový dům pro kočovné bydlení, plovoucí dům aj. Jejich unikátní skladebný program Facett  pro firmu LIGNE ROSET získal před několika týdny prestižní cenu Best of the Best na veletrhu IMM v Kolíně nad Rýnem.

Z roku 2000 pochází tato pozoruhodná Uzavřená postel inspirovaná klasickou ložnicí, v jakých se kdysi spávalo v Bretani, rodném kraji bratrů Bouroullecových

Křeslo Facett

Návrhy z tvůrčí dílny sourozenců jsou působivé originalitou a nevtíravostí. Jako by jejich tvorba byla pokračováním chlapeckého hraní – vytvářením skrýší a schovávaček, skládanek a hříček. Fantazie, hravost, odlehčenost, jednoduchost a něžná barevnost jsou pro jejich návrhy typické. Vše je ovšem důsledné, promyšlené a precizní. Častým principem je skladebnost  - sestavitelnost z jednotlivých elementů, kterou najdeme u návrhů nábytku, koberců a také u předělů, kterými bratři dokážou rafinovaně, velmi nenásilně a vzdušně členit interiér, takže vytvářejí prostor jakési otevřené intimity. Právě tato otevřená intimita se spolu s humorem, neobyčejnou kreativitou a neustále projevovaným potěšením z ní zdá zároveň nejcharakterističtějším rysem celé jejich tvorby.
19.03.2005 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444