Osvěžující rekonstrukce bytu

Náš byt se nachází v přízemí domu s 6 byty ze začátku 20. století. Původně jej obýval starší manželský pár se svým vnukem. Pojďme se společně podívat, jak se z nevyhovujícího bydlení stal  moderní interiér, který ocení především mladí lidé.

Kromě neuspokojivého stavu po stránce stavební byly problémem především nevhodné dispozice bytu. Původní uspořádání 4 + 1 nedovolovalo plně využít potenciálu místa. Malá ložnice, dětský pokoj, kuchyň i obývací prostor, na počátku rekonstrukce navíc zaskládané nábytkem z dob socialismu. Tmavé a ponuré místnosti se zašlými stěnami a plesnivými rohy, odlupující se omítka a chladná koupelna. Jedinou možností řešení tohoto stavu a proměny bytu na obytný prostor, který splňuje nároky na moderní bydlení, byla rozsáhlá rekonstrukce. Z důvodu propojení a náročnosti stavebních prací byla tato realizace svěřena společnosti Prosto interiér s.r.o., která zajistila nejenom veškeré stavební úpravy, ale také výrobu nábytku na míru.
 
 

Když rekonstrukce, tak kompletní

Podlaha: odstranění starého deskového záklopu, po odstranění trámů a zásypu až na hliněný podklad. Zde se navrstvil stěrk, beton, ESP (polystyren), anhydrid s podlahovým vytápěním, dřevěná podlaha z drásaného dubu.
 

Stěny: kompletní osekání omítek, odstranění staré, ještě hliníkové elektroinstalace. Odstranění nenosných příček mezi kuchyňskou linkou a dětským pokojem, odstranění příček v koupelně. Zazdění a vybourání nevhodných otvorů pro dveře. Výměna starých dřevěných oken za nové bezpečnostní okna. Rozvod nové elektroinstalace, vč. Rozvodů pro venkovní rolety, termostaty ovládající podlahové vytápění, příprava husích krků v obývacím prostoru, nové hrubé a fajnové omítky, výmalba a tapety. Dveře jsou od českého výrobce dýhovaných dubových dveří s povrchovou úpravou kartáčovaný dub a bílý olej v pórech.
 
 
Strop: odstranění starého stropu, který byl v každé místnosti z jiného materiálu. Realizace nového SDK stropu, nad kterým vede elektroinstalace a provedení zateplení a odhlučnění stropu pomocí minerální vaty. Realizace nového osvětlení v LED světlech.
 
 
Díky propojení prostor kuchyně s dětským pokojíčkem, novým rozvodům vody a elektroinstalace - tím pádem kompletní změně dispozice - mohla firma Prosto interiér zvolit prostorově velkorysejší prosvětlenou kuchyňskou linku s ostrůvkem a varnou deskou, umístěnou směrem do jídelního prostoru. Kuchyňská linka je z moderních materiálů z kolekce PerfectSense Matt v kombinaci s kompaktní deskou pracovní plochy, ve které je instalován dřez se spodní montáží. Jídelní stůl je z dubového dřeva. Barové židle mají pohodlné polstrované sezení a jídelní židle jsou celé čalouněné.
 
 
Stěny obývacího prostoru zdobí tapeta Lavmi, na níž je zavěšena nábytková sestava z lakované bílé matné MDF. Kovové stolky v prvotřídním italském designu doplňuje na podlaze velmi jemný a pohodlný koberec. Rohová rozkládací pohovka nabízí možnost případného přespání návštěvy.
 
 
Ložnice jako jediná místnost zůstala na stejném místě a kromě vchodu se jí nezměnila ani dispozice. To značně zvýšilo nároky na manipulaci s nábytkem a jeho nastěhování do nových prostor. Postel je umístěna pod oknem, šatní skříň je vyřešena rafinovaně s malou šatnou. Nábytek v ložnici je vyroben z designových povrchů struktury Feelwood od firmy Egger.
 
 
Koupelna se změnila k nepoznání. Odstraněním příčky se zvětšila o vedlejší sklad, takže nyní se zde nachází velká vana, sprchový kout pro dvě osoby, dvojumyvadlo a pračka se sušičkou. Celá koupelna je obložena velkoformátovou dlažbou, která plynule přechází ve sprchový kout oddělený pouze velkou prosklenou plochou.
 
 
V předsíni je věšáková stěna doplněna o úzkou botní skříň pro uschování zimních bot. Všechen nábytek je zavěšen nad zemí, aby zde mohl jezdit robotický vysavač.
 
 
Tak, aby umožnil pohodlný přístup robotickému vysavači „Emilovi“, který zde uklízí, když nikdo není doma, je ostatně koncipován veškerý nábytek. V bytě kromě mladého páru bydlí také malý kříženec hrubosrstého jezevčíka Filip, který má v bytě samozřejmě vlastní bydlení.
 
 
Více informací najdete na www.prosto.cz, www.retrokresla.cz a www.pesvbyte.cz.
08.11.2018 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444