Osvětlení

Běžných svítidel tu nikdy nebylo málo. Teď je jich ještě nepoměrně víc a najít mezi nimi zobecnitelný trend není vůbec snadné. Rozhodně platí, že čím blíž k západní hranici, tím blíž ke kýči. A čím dál do vnitrozemí, tím je řešení konzervativnější.

Současná budoucnost je v kruhových polokulovitých svítidlech, zasazených do zdi, od průměru několik centimetrů až po cca třicet centimetrů. Zlatá mosaz, stříbrný chrom a jejich kombinace se označují jako "dekorační osvětlovací tělesa a kovová galanterie pro zařízení bytů". Dále se používají halogenová světla. Kromě svítidel, stolních a stojacích, stropních lustrů i jiných osvětlovacích zařízení je nutné myslet i na úsporné žárovky. Je jich nepřehledné množství. Předně jsou to žárovky a svítidla orientovaná na provedení pro stmívání. Jedná se o automatickou regulaci intenzity světla svítidla v závislosti na úbytku či nárůstu světla denního (funkční stmívání). Další komfort je možnost dálkového ovládání svítidel. Jde to až na 50 m a klidně i skrz zeď. Zářivka do bytu už - vyjma své specifické role v kuchyni - nepatří, a je-li už uvnitř, lze dosud nezbytnou "rouru" zářivkového tělesa alespoň ohýbat, tvarovat, doplňovat všelikými "hezkostmi" a už i barvit. Rozhodně se s ní počítá do pracoven. V neposlední řadě je zářivka úsporná.
20.12.2002 | Olga Koníčková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444