Osobní makléř dokáže snížit cenu kupované nemovitosti až o 15 %

V zahraničí je osobní makléř najímán při většině nemovitostních transakcích, v České republice se jeho služeb teprve učíme využívat. Zkušený profesionál přitom dokáže vyhledat požadovanou nemovitost, klienta provede bezproblémovým obchodem a navíc umí vyjednat výhodnější cenu. Nezřídka až o 15 %.

Investice do nemovitosti je jedním z nejdůležitějších životních rozhodnutí, přitom k němu 
Češi přistupují často velmi lehkovážně. „Necelá polovina všech realitních transakcí probíhá mimo realitní kanceláře, lidé se snaží při nákupu nemovitostí ušetřit, ale bez realitní kanceláře nebo zkušeného odborníka za zády často nevěnují dostatečnou pozornost přípravě smluv nebo důslednému prověření nemovitosti a prodávajícího,“ říká Renata Maternová z portálu Realitnitrznice.cz a dodává: „Na druhou stranu u nás mají realitní kanceláře velmi špatnou pověst, kterou budou ještě řadu let napravovat. Klienti se často setkávají s tím, že makléři nemají o prodávané nemovitosti dostatek informací, řadu faktů zatajují a jejich hlavním cílem je získat pokud možno bezpracně provizi ve výši 5 – 7 % z ceny nabízené nemovitosti. A tu se logicky snaží šponovat nahoru. Nemůžeme se pak divit, že lidé upřednostňují kontakt přímo s prodávajícím a snaží se realitní kancelář obejít. I za cenu většího rizika.

Řešením je osobní makléř
Pro patovou situaci na trhu může být řešením osobní makléř. Stojí vždy na straně klienta, projde s ním všemi fázemi koupě nemovitosti, detailně prověří její stav z právního i technického hlediska a pomůže s kontrolou smluv. Vše za předem dohodnutou provizi, která se u osobních makléřů pohybuje obvykle v rozmezí 3 – 5 % z ceny kupované nemovitosti.
Koupě nemovitosti přes osobního makléře
Najít vysněný dům nebo byt je běh na dlouhou trať. „V případě, že klient hledá nemovitost na vlastní pěst, dochází k samotnému obchodu v řádech měsíců, někdy trvá její hledání i rok,“ říká Renata Maternová z portálu Realitnitrznice.cz a pokračuje: „Osobní makléř dokáže celý proces koupě nemovitosti zkrátit a zlevnit. Od zadání poptávky po hledané nemovitosti až po její koupi často neuplyne víc než čtvrt roku a cena bývá až o 15 % nižší.“
Tipy Realitnitrznice.cz, jak si vybrat svého osobního makléře 

  • Osobní makléř by měl být nezávislý profesionál. To, že spolupracuje s několika realitními kancelářemi, není na škodu, ale tato skutečnost by ho neměla nijak zavazovat.
  • Hned na první schůzce si vyžádejte reference. Kvalitní osobní makléř ukáže klientům portfolio úspěšných obchodů a předá kontakt na své bývalé klienty.
  • Po specifikaci nemovitosti, kterou chcete koupit, bude ve většině případů následovat podpis vyhledávací smlouvy. Ta by měla obsahovat konkrétní popis hledané nemovitosti, výši provize a termín, do kterého osobní makléř nemovitost vyhledá. Někteří osobní makléři chtějí předem jistinu v řádu tisíců korun, aby měli jistotu, že si klient obchod nerozmyslí a veškerá jejich práce tak nepřijde vniveč.
  • Práce osobního makléře zahrnuje vyhledání vhodných nemovitostí dle předem zadaných kritérií, prověření jejich technického a právního stavu, zjištění, zda cena odpovídá kvalitě a cenám v okolí a také jednání s prodávajícím o případné slevě. Vzhledem ke znalosti oboru a situace na trhu dokáže osobní makléř snížit cenu kupované nemovitosti až o 10 – 15 %.
13.11.2014 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444