Oslavy 30 let svobody s klíči z roku 1989

Značka FAB oslavila třicáté výročí sametové revoluce projektem Klíče ke svobodě, který realizuje ve spolupráci s Pavlem Šťastným, jedním ze spoluorganizátorů oslav 30 let svobody a autorem loga Občanského fóra, a Institutem H21. Třicet let od sametové revoluce budou symbolizovat klíče FAB z roku 1989, rozdávané v ulicích Prahy.

„Klíče FAB byly v roce 1989 symbolem nenásilné sametové revoluce, naší touhy po svobodě. Návrh organizátorů rozdat je po třiceti letech znovu nám přišel skvělý. Od chvíle, kdy pánové Fáborský a Šeda v roce 1911 v Rychnově nad Kněžnou založili Továrnu na železné zboží, klíče FAB zažily vznik Československa, dvě války, první republiku, socialismus a sametovou revoluci. Třicet let po ní si připomínáme, že je stále nutné klíče ke svobodě pečlivě střežit. Jsme rádi, že letos budou lidé zvonit přesně stejnými klíči jako tenkrát,“ říká Jan Galda, ředitel výrobního závodu FAB v Rychnově nad Kněžnou.

„Návštěvníci Festivalu svobody, který oslavy 30 let sametové revoluce uspořádal, dostali jeden ze tří barevných klíčů na třech hlavních stanovištích: modrý na Albertově, bílý na Národní a červený na Václaváku. Pokud navštívili všechna tři místa, jako vzpomínka jim zůstala klíčová trikolora," říká Pavel Šťastný, jeden ze spoluorganizátorů oslav 30 let svobody a autor loga Občanského fóra. 

30 významných osobností obdrží pamětní klíče

Nepolitické osobnosti, spojené s hájením svobody a demokracie, a zástupci nejvýznamnějších vydavatelství obdržely pamětní klíče, které se staly symbolem sametové revoluce. 

„Byli jsme osloveni organizátory oslav, kteří nás požádali o výrobu 21 000 klíčů. Myšlenka se nám velmi zalíbila, protože klíče byly před třiceti lety jedním ze symbolů sametové revoluce a změn. Klíče se budou rozdávat na důležitých místech oslav v Praze. Kromě toho jsme vybrali osobnosti, které přispěly k získání naší svobody, a odeslali jsme jim speciální edici klíčů jako naše poděkování a vzpomínku,“ říká Jan Galda, ředitel výrobního závodu FAB v Rychnově nad Kněžnou, a doplňuje: „Naše zapojení má hlubokou symboliku. Od chvíle, kdy pánové Fáborský a Šeda v roce 1911 v Rychnově nad Kněžnou založili Továrnu na železné zboží (později FAB), zažily naše klíče vznik Československa, dvě světové války, první republiku, socialismus i sametovou revoluci. Stále u nás pracují lidé, kteří klíče, jimiž se před třiceti lety cinkalo, vyráběli. Klíče nám takto symbolicky připomínají získání svobody i to, že svobodu a demokracii je potřeba pečlivě střežit."
 
Mezi osobnostmi, které klíče dostaly a které symbolizují listopad 1989 a jeho hodnoty, jsou například Marta Kubišová, Vladimír Mišík, Ondřej Kobza nebo Tomáš Klus. Patří mezi ně i ředitelé veřejnoprávních médií a nejvýznamnějších vydavatelských domů, protože role svobodného tisku je v občanské společnosti zásadní.

Marta Kubišová převzala klíče symbolizující 30 let svobody od Petra Boušky, spoluorganizátora oslav 30 let svobody, a Radky Palánové, zástupce společnosti FAB.

Značka FAB byla v roce 1989 výhradním výrobcem klíčů v tehdejším ČSSR. Dnes je jako výrobní a vývojové centrum součástí největší světové skupiny pro výrobu zabezpečení rezidenčních i průmyslových objektů ASSA ABLOY.
 
18.11.2019 | redakce

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444