Originální tapiserie z Mexika - exkluzivní bytová dekorace nejen pro moderní interiéry

V nástěnných tapiseriích dovážených k nám z Mexika se spojuje výtvarné umění s klasickým textilním řemeslem. Každý kus se vytváří jako samostatný originál podle výtvarné předlohy vybraných designerů. Jsou mezi nimi motivy, které se nemění již desítky let, ale také novinky reagující na aktuální poptávku. V manufaktuře vznikají tapiserie výhradně původní ručně tkanou technikou na dřevěných stavech.

Inspiraci pro vznik těchto originálních mexických tapisérií čerpali autoři z indiánské mytologie původních obyvatel Mexika. Ta zahrnuje příběhy, ve kterých jsou zosobněny přírodní síly, božstva a hrdinové, kteří vzájemným působením hrají v příbězích hlavní role.
Symbol ptáka provázel od pradávna všechny kultury světa. Ve světe indiánů měl takový význam, že dokonce impozantní chrámový komplex staveb Machu Picchu (Stará hora) a Huayna Picchu (Mladá hora) na vrcholcích And má tvar posvátného ptáka kondora. Hlavní chrám celého komplexu má tvar kolibříka, který představuje změnu a je symbolem pro současnou éru duchovního přerodu. Motiv na této tapisérii zobrazuje dalšího zástupce ptačí říše – orla,  který má pro obyvatele Mexika symbolický význam.

Ke konci 13. století přišel ze severního Mexika, do údolí na jihu barbarský kmen Aztéků. Ať se chtěli usadit kdekoli, všude je vyháněli. Kolem roku 1325 se tomuto kmeni podařilo po dlouholetých bojích založit hlavní město Tenochtitlán, dnešní město Mexiko, na ostrůvku v jezeře Texcoco. Podle staré báje tam kmenoví starci viděli znamení, které jim přikázal hledat jejich bůh Huitzilopochtli, orla, který požíral hada na kaktusu. Toto údajné znamení najdeme také v dnešním znaku Mexika.
V tradiční ruční výrobě se používají pouze přírodní suroviny

Výroba tapisérií si už po desítky roků udržuje svoji tradici a dědí se z generace na generaci, z rodiny na rodinu. V prvopočátku měly neutrální barvy, až v 60. letech dvacátého století se začalo s výrobou také barevných tapisérií. V nabídce společnosti MexicoArt naleznete obě varianty.
 
Hlavním znakem těchto bytových dekorací je použití výhradně přírodních materiálů a barviv. Tapisérie se zhotovují ze 100% vlny a barviva umělci získávají z rostlin, květů a ovoce a jejich vzájemnou kombinací dosahují různé tóny barev. Kromě barev rostlinného původu se při výrobě využívají také barvy získané ze samičky červa nopálového, který je škůdcem na kaktusech nopal. (Pokud byste chtěli vidět jak tento červ vypadá, může se vám to podařit například, když se propijete až na dno láhve mezcalu, kam se také přidává).

Tapiserie z manufaktury v Mexiku jsou používané v architektuře, ve veřejných prostorách i soukromých bytech a vilách.  Vycházejí vstříc současné snaze architektů a designerů o uplatnění minimalistického pohledu v interiéru. Svou barevností a materiálovou strukturou doplňují tyto prostory a umožňují vytvořit pocit tepla a pohody i v na první pohled asketicky řešených prostorách, kde vynikne čistý přírodní materiál a struktura bavlny s kombinací vybraných barev.

Mexické tapiserie mohou být i jedním ze zajímavých exotických prvků v interiéru v etno stylu, dobře se hodí do prostor evokujících návrat k jednoduchosti a čistotě 100% přírodních materiálů. 
Tak jako u jiných uměleckých děl lze působení tapisérie v prostoru umocnit vhodným nasvícením nebo v kontextu dalších použitých prvků – barvou stěn a podlahy, strukturou okolních předmětů, dalšími výtvarnými díly atd.

Nebojte se vyměnit obraz, tapety a malby na zdi za tapisérie

MexicoArt nabízí motivy tapisérií ve vodorovném i svislém motivu. U některých tapisérií záleží na zákazníkovi, jak je v interiéru umístí, u některých vzorů změnou orientace zavěšení dosáhnete i změny vnímání motivu – zdůraznění prvku individuality či pospolitosti.

Společnost MexicoArt ráda poskytne konzultaci při výběru vhodného motivu, barvy a rozměru do vašeho interiéru, tak abyste při každodenním pohledu na toto výtvarné dílo cítili radost a uspokojení z vaší volby.

15.03.2011 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444