Opomíjená tepelná izolace soklu

Zateplení obvodových stěn domu je dnes naprosto samozřejmé, často se ale opomíjí soklová část. Přitom se jedná o důležitou součást obvodového pláště, kde může dojít k výraznému tepelnému mostu.

Navrhování soklu staveb prochází poměrně zásadním vývojem. Změny se týkají jak používaných materiálů, tak navrhovaných technických řešení. Dnes vyžadujeme od soklu dostatečnou pevnost, odolnost proti působení vody (vzlínající i odstřikující), odolnost proti působení mrazu, odolnost proti agresivnímu prostředí rozpuštěných solí, možnost mechanického čištění, navíc se přidává požadavek na dostatečnou tepelněizolační schopnost celého detailu. Historicky nejspolehlivější sokly byly vždy z kvalitního kamene, dnes nám velice dobře poslouží i jiné, ekonomicky dostupnější materiály.

Hlavní funkce tepelné izolace soklu je, aby nedocházelo k promrzání obvodových základů a části terénu pod stavbou, tedy cílem je podstatné snížení tepelných ztrát v detailu, tj. zvýšení vnitřní povrchové teploty detailu a tím zamezení vzniku plísní. Zateplením soklu dochází k výraznému omezení kondenzace v detailu napojení základu na zdivo, zamezí se transportu vlhkosti do vyšších částí nad terénem, základová část se dostává do chráněné nezámrzné oblasti a tím se prodlužuje její životnost. Díky tomuto opatření je možné souvislé omítnutí pod úroveň terénu a umožnění jednoduchého a spolehlivého detailu ukončení hydroizolace.


Vývoj dokazuje detail soklu u zateplovacích systémů ETICS, kde jsme ještě donedávna mohli poměrně nepochopitelně nacházet hliníkové zakládací lišty. Tento prvek byl z nových detailů konečně odstraněn, protože způsoboval řadu problémů, neboť hliník je výborný tepelný vodič tj. lišta je v zateplovacím systému velmi výrazným tepelným mostem. Navíc má vysokou tepelnou roztažnost tj. často dochází k trhlinám v zateplovacím systému u napojení na hliníkovou soklovou lištu,  je tedy i slabým místem z hlediska požární bezpečnosti. V neposlední řadě se nejedná ani o ekonomicky výhodnou variantu. Dnes je ideálním řešením použití plastového rohovníku s okapničkou tj. profilu, který výrazně nedilatuje, nevede teplo, a dokonce není cenově náročný.

Současná nabídka izolantů Isover pro sokl a spodní stavu obsahuje standardní materiály používané po celé Evropě tj. jak perimetrické izolace (Isover EPS SOKL 3000, Isover EPS Perimetr), tak desky extrudovaného polystyrenu XPS. Všechny uvedené izolanty se vyznačují velmi nízkou nasákavostí a mrazuvzdorností. Hlavní výhodou XPS desek je jejich vysoká pevnost v tlaku, která určuje možnost jejich použití i ve větších hloubkách. Naopak mezi výhody desek Isover EPS SOKL 3000 patří standardní výroba tlouštěk do 200 mm.


Zateplení soklu pomocí desek Isover EPS SOKL 3000, Perimetr, popř. extrudovaného polystyrenu XPS patří mezi standardní řešení detailu každé stavby. Je přitom zcela jedno, zda se jedná o novostavbu či rekonstrukci, jednovrstvou, či vrstvenou zateplenou stěnu. Zateplení neřeší pouze snížení úniku tepla, ale celkové dlouhodobé spolehlivé fungování tohoto důležitého detailu.

Autor článku: Ing. Pavel Rydlo
18.05.2016 | PR
  • Divize ISOVER Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.

    ISOVER již více než 80 let vyvíjí, vyrábí a prodává tepelné, akustické a protipožární izolační materiály z čedičových i skleněných minerálních vláken a expandovaného polystyrenu. V tomto oboru se jedná o nejvýznamnějšího a největšího světového výrobce s působností a výrobními závody po celém světě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444