Opatření proti šíření onemocnění COVID-19 s ohledem na moderní technologie pro vnitřní prostředí budov

První potvrzené případy nákazy novým typem koronaviru u nás se datují do března letošního roku. Od té doby bohužel takřka denně slýcháme o dalších omezeních, která je nutné dodržovat. Nikde se ovšem nedočteme o možných dlouhodobých opatřeních z hlediska zajištění zdravého vnitřního prostředí v budovách, ve kterých se shromažďují lidé.

Je velmi pravděpodobné, že podobná onemocnění a hrozba epidemií budou přicházet i v budoucnu, a není tedy možné pouze vyčkávat na další restrikce a omezování svobody obyvatel. O ekonomických důsledcích není nutné se zmiňovat. Slýcháme o nich každý den v médiích a z uváděných čísel čiší strach a nejistota pro další generace obyvatel České republiky.

Vzduchotechnika v boji proti viru

Česká republika je velmocí ve vývoji a výrobě větrání neboli vzduchotechniky pro všechny typy budov. Většina novějších staveb je již vybavena účinným systémem nuceného větrání s rekuperací (zpětným využíváním tepla), které odvádí znehodnocený vzduch a přivádí dovnitř čerstvý a venkovní bez jakýchkoliv typů virů nebo jiných škodlivých látek. Riziko nákazy Covidem-19, sezónní chřipkou nebo jinou infekční nemocí je tedy daleko nižší oproti nevětraným objektům. Proč tedy slyšíme od politiků, epidemiologů a dalších osobností „větrejte“ a doposud nevznikl žádný ucelený program podpory pro tento obor? Proč jsou všechny budovy házeny do jednoho pytle a hromadně zavírány? 
 
Dílčí programy podpory přitom existují. Stačilo by je jen více propagovat a rozvíjet pro další období. K dnešnímu dni je v České republice stále otevřená výzva č. 146 v rámci Operačního programu Životní prostředí, která poskytuje dotaci ve výši 70 % na vzduchotechniku pro všechny typy veřejných budov. Pořízení těchto systémů je rázem dostupné například pro zřizovatele školských zařízení a ostatních veřejných budou v ČR. 
 
Zůstaňme ve školství. V současné době je vybaveno několik stovek škol řízeným větrání pro každou třídu s jistotou zdravého vnitřní prostředí. A každý měsíc přibývají další. Výsledek? Jsou zavřené a děti se učí doma formou distanční výuky.

Řízené větrání s přívodem čerstvého vzduchu snižuje riziko nákazy a odvádí vydýchaný vzduch ze třídy.
Německo, pro mnohé vzor pokrokových řešení a ekologizace celé společnosti, přišlo s originálním a efektivním řešením zajištění zdravého prostředí ve školách. Kromě povinného školního vybavení musí nosit žáci do školy deky. Dle nařízení, bez ohledu na venkovní teplotu, musí učitel otevřít okna každých dvacet minut. I když se jedná o „německý model“, musíme konstatovat, že tato cesta je dlouhodobě neudržitelná, nezdravá a neekonomická. 
 
(zdroj: Hospodářské noviny z 10/2020)

A jak přistupovat například k obchodním centrům? Většina těchto objektů disponuje nuceným větráním. Při dodržování hygienických pravidel a rozestupů je pobyt ve vnitřních prostorách bezpečný. Bohužel s ohledem na aktuální epidemický stav je nutné zmínit, že návštěva všech typů prodejen bez jakéhokoliv větrání je více riziková i při dodržení povoleného počtu osob na danou plochu. 

Samostatnou kapitolou jsou restaurace, považovány za jedno z nejvíce rizikových prostředí pro šíření infekčních nemocí. Na trhu existují systémy, vyvinuté výhradně pro restaurační provozy, které zajišťují trvalý přívod čerstvého vzduchu s nízkými náklady na provoz. Bohužel tuto možnost využilo doposud jen malé procento provozovatelů.
Pozn.: Viditelným důkazem instalace větrání může být pro klienta potrubí.
Fakta jsou jasná. Využijme proto všech dostupných možností pro instalaci nuceného větrání, s cílem zajistit zdravé vnitřní prostředí. Ve špatně větrané místnosti nás od nákazy ani roušky neochrání. 
 
                                                                                                                                          Tomáš Kott
                                                                                                                                          ATREA s.r.o.
17.12.2020

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444