Omezení hypoték se blíží: Co to znamená pro zájemce o vlastní bydlení?

Minulý a letošní rok se pořádně podepsal na stavu české ekonomiky, což ovlivnilo nejen cenu zboží a služeb, ale i úvěrů. Největší změny zaznamenají hlavně zájemci o vlastní bydlení, na které čekají přísnější podmínky pro sjednání hypotečních úvěrů.

Co to pro ně znamená? A bude v příštím roce nové bydlení méně dostupné?
 

Získat hypotéku bude mnohem těžší

Ještě nedávno získání hypotečního úvěru nepředstavovalo žádný závratný problém. To se pravděpodobně změní v dubnu 2022, kdy začnou platit přísnější podmínky pro poskytování hypoték. K jejich změně přistoupila Česká národní banka koncem letošního listopadu.
Jedná se o jeden z jejích pokusů o snížení množství peněz v oběhu, což by mělo pozitivně ovlivnit míru inflace, která už teď dosahuje téměř 6 %. Jejím hlavním cílem bylo znevýhodnit především rizikové klienty sjednávající si úvěry, kteří nemusí být při zhoršení stavu ekonomiky schopni splácet.

Ve výsledku bude pro některé klienty bank mnohem těžší dosáhnout na to, aby si mohli hypoteční úvěr sjednat. Větší šanci budou mít lidé do 36 let, pro které budou platit mírnější limity. Čemu se však nevyhnou, jsou vysoké úrokové sazby, které v tomto roce vzrostly o více než 2 %.
 

Jak to bude v příštím roce s úrokovými sazbami?

Česká národní banka se snaží s inflací bojovat různými prostředky, a to i zvyšováním základní úrokové sazby. Ta se v minulém roce pohybovala okolo 0,5 %. Tomu ČNB učinila přítrž už v srpnu letošního roku, kdy ji začala postupně zvyšovat. Aktuálně je její výše stanovená na 2,5 %.

V souvislosti s tím roste i průměrná úroková sazba hypoték, která již v listopadu překročila hranici 4 %. V porovnání s 2 % v minulých letech se jedná o výraznou změnu, která nepotěší žádného zájemce o hypotéku. V roce 2022 by se tato hodnota měla vyšplhat až na 6 %. Už teď je tedy jasné, že si za hypotéky výrazně připlatíme.
 

Co budete muset splnit, abyste hypotéku dostali?

Jak jsme již na začátku zmínili, abyste získali hypotéku, budete muset splnit nově stanovené limity u jednotlivých ukazatelů. Tím prvním je ukazatel DTI, který vyjadřuje celkový dluh zájemce o hypotéku vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu.

Ten bude nově nastaven na hodnotu 8,5. Ve zkratce to znamená, že si hypotéku mohou sjednat pouze klienti, jejichž závazky nepřesáhnou 8,5-násobek jejich ročního čistého příjmu. Pro žadatele do 36 let je limit stanoven na 9,5.

Dalším ukazatelem je DSTI, který vyjadřuje poměr mezi výší měsíčních splátek a čistým měsíčním příjmem žadatele. Ten může od dubna příštího roku představovat 45 %. I v tomto případě budou zvýhodněni zájemci do 36 let, kteří mají limit 50 %.

Posledním a zároveň rozhodujícím ukazatelem je LTV neboli poměr mezi výší úvěru a tržní cenou zastavené nemovitosti. Ten nesmí u žadatelů přesáhnout 80 %. Dlouho nabízených 90 % budou moci využít pouze zájemci o hypotéku ve věku do 36 let.
 

Nesázejte na první nabídku, která se vám naskytne  

Najít výhodnou hypotéku bude těžší než kdykoli předtím. Banky se samozřejmě budou snažit lákat klienty na bezkonkurenční podmínky, které však nemusí být vždy tak skvělé, jak se na první pohled jeví. Právě proto byste se neměli unáhlit a sjednávat si hypotéku hned u prvního poskytovatele, na kterého narazíte.

S jejím výběrem vám mohou pomoci srovnávače půjček, které dokážou porovnat všechny nabídky na trhu během pár minut. Prostřednictvím online srovnání hypoték si uděláte obrázek o tom, jak ve skutečnosti vypadá trh s hypotečními úvěry. Na jeho základě si pak můžete vybrat hypotéku přímo na míru.

Tímto způsobem si můžete najít i výhodné refinancování hypotéky, díky kterému ušetříte stovky korun ročně. Spousta srovnávačů nabízí služby navíc – například v podobě poradenství či komunikace s bankou. Sjednání hypotéky tak pro vás bude mnohem jednodušší a zároveň pohodlnější.
11.01.2022 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444