Okna proti hluku i zlodějům

Výměna starých oken za nová je čím dál tím více aktuálním tématem, zvláště v reakci na vysoké ceny vytápění a energií obecně. Stále více domácností v ČR přistupuje k rozhodnutí nahradit stará okna novější variantou. Snížení nákladů na vytápění je ovšem pouze jedním z důvodů, proč se do této změny pustit. V tomto článku se podíváme na další výhody výměny starých oken.

Snížení nákladů na vytápění

Stará, špatně izolovaná okna skutečně způsobují velmi výrazné uniky tepla. Asi 50 % tepla z bytu unikne okny, a pokud jimi navíc táhne, může to být i výrazně více. Okna bývají často špatně izolovaná, na dnešní dobu již nedostatečně zasklená, či mají pokřivené rámy. V závislosti na zvyklostech domácnosti a stavu stavby může výměna starých oken přinést úsporu tepla i více než 30 %. 
 
Špatná izolace s sebou přináší i riziko vzniku plísní a podporu jejich růstu v interiéru. Ty se vyskytují v místech tepelných mostů, kde se na prochladlém ostění sráží přebytečná interiérová vlhkost. Problém samozřejmě zhoršuje, pokud přímo do bytu kolem oken zatéká. Rosení oken může být indikátorem možných problémů.

Otázka bezpečnosti

Stará okna také nemohou splnit současné požadavky na bezpečnost domu či bytu. Nejsou pro zloděje prakticky žádnou překážkou, zároveň je často nemožné na ně přidat další bezpečnostní prvky. Zvláště pokud máte přízemní byt či dům, je třeba dobře dbát na zabezpečení. Pokud se budete chtít pojistit proti krádeži, může pojišťovna vyžadovat i větší míru bezpečnosti oken v přízemí. Protihluková a bezpečnostní okna se tak mohou stát nutností.

 

Odizolování hluku

Pro zdravý životní styl je velmi důležité regulovat úroveň hluku v domácnosti. Ve městech si často nelze příliš vybírat okolí našeho bytu či domu, ale skrz správně zvolené technické parametry nových oken lze hluk výrazně omezit. Zásadní je správná volba typu zasklení a výběr dostatečně masivního profilu se středovým systémem těsnění. Při instalaci nových oken je často nutné vybrat z několika možností, které nejdou vždy kombinovat:
 
  • Dvojskla či trojskla podporující tlumení zvuku – jejich charakteristikou je rozdílná síla skel, pro speciální případy jsou pak skleněné tabule spojené ve výrobě speciálními foliemi. V případě domu na hlučném místě je to jasná volba. Řešíte-li zvukový útlum, konzultujte to s projektantem, protože útlum hluku není jen otázkou oken, ale i stavební skladby stěn, aby investice do oken přinesla očekávaný efekt. Tato okna mají zároveň lepší bezpečností vlastnosti, protože sklo nelze tak snadno rozbít, zejména, pokud jde o lepené skleněné tabule.
  • Bezpečnostní okna – bezpečnost oken je třeba řešit komplexně. Jde o volbu zasklení. Skleněné tabule jsou již z výroby spojeny speciálními bezpečnostními foliemi a je velmi obtížné je rozbít a překonat. Kování obsahuje prvky zvyšující mechanickou bezpečnost, případně jsou osazeny magnetickými čidly, které lze napojit na centrální systém domu. Dalším hlediskem je bezpečnost dětí, kde jsou dobrou volbou kalená skla. Ta při rozbití netvoří ostré úlomky a nikdo se o ně nepořeže.
  • Protisluneční okna – jsou vhodná zejména do komerčních prostor, kde jsou použité prosklené fasády nebo nelze použít jiný typ stínění. Nelze je ale doporučit do standardních obytných místností, protože do interiéru prochází méně světla i tepla.


Celkový dojem z domu či bytu

Někteří majitelé domů či bytů ponechávají stará okna zejména z toho důvodu, aby nenarušili celkový dojem z budovy. Mnohdy je tento postup částečně vyžadován i ze strany úřadů. I tento problém ale lze dnes vyřešit. Nová okna mohou zachovat historický ráz budovy, aniž by nutila majitele ke kompromisům v oblasti bezpečnosti nebo tepelné izolace. Dřevěná i plastová okna lze vytvořit na míru stylu budovy, aby podpořila design domu.
20.09.2023 | PR
  • VEKRA

    VEKRA je největší výrobce oken a dveří v ČR s certifikovaným systémem dodávky oken a dveří na klíč.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444