Okna, která ztíží práci zlodějům

Bytoví zloději působí celoročně, ale nejvíce nezvaných návštěv je tradičně v prázdninovém období, kdy jezdíme na dovolenou. Zabezpečení oken a dveří je tak velmi aktuální otázkou.

Poraďte se s pojišťovnou

Bezpečnost domu, případně chaty nebo chalupy se vyplatí řešit ještě dříve, než vás nezvaní hosté navštíví. „V současnosti existuje řada mechanických i elektronických způsobů, jak zabezpečit zejména okna a vchodové nebo balkónové dveře, kterými se zloději nejčastěji dostanou dovnitř,“ říká Ing. Jiří Scheidel produktový manažer výrobce oken VEKRA a dodává, „vyplatí se řešit bezpečnost již při nákupu otvorových výplní, ušetří to finance i starosti“. V každém případě platí, že než se pustíte do zabezpečování, je dobré poradit se s pojišťovnou.

Úroveň zabezpečení má totiž vliv na rozsah pojistného plnění v případě vykradení. Čím lépe svou nemovitost zajistíte, tím vyšší limit můžete získat. Pojišťovny totiž většinou pro jednotlivé kategorie pojistného plnění vyžadují definovanou úroveň zabezpečení. Před nákupem nových oken a dveří si zjistěte, vyžaduje a nabízí pojišťovna, s dodavatelem oken pak můžete řešit již konkrétní požadavky.
 

Bezpečnost řešte již při nákupu oken

Odejdete z domu, pečlivě zamknete vchodové dveře, ale necháte okno, balkónové dveře v přízemí nebo sklepní okénko otevřené na mikroventilaci? „Ideální situace pro zloděje,“ varuje Ing. Scheidel z VEKRY, „takové okno je nezajištěné, stačí na něj trochu víc zatlačit a je otevřené.“ Pokud pak pojišťovna zjistí, že zloděj využil tuto cestu, může to náhradu škody značně zkomplikovat.

TIP: podívejte se na okna v různých materiálech od českého výrobce v TOP kvalitě

Do bytu se zloděj nejsnáze dostane rozbitým nebo vypáčeným oknem. Minimálně okna v přízemí by tak měla mít sklo, které nepůjde snadno rozbít a kování, které prodlouží dobu nutnou k násilnému otevření. To může přispět k tomu, že pomalu pracujícího zloděje buď někdo vyruší, sám to vzdá nebo si raději vybere jiné hůře zabezpečené okno.
 

Elektronické zajištění oken a dveří

Pokud vás čeká nákup nových oken a uvažujete o napojení domu na centrální ochranu, měli byste vědět, že již z výroby můžete mít kování oken osazené magnetickými spínači. Ty signalizují buď, že křídlo se vzdálilo od rámu, nebo se otáčí okenní klička a vyšlou informaci do centrálního systému ochrany domu nebo na váš mobil. Tyto prvky sice trochu navýší pořizovací cenu oken, ale předejdete tomu, že dodavatel zabezpečení bude při jeho instalaci muset fixovat do kování nebo profilu oken nějaké externí zařízení.

Vchodové dveře do rodinných domů je možné osadit také elektrickými zámky s otevíráním ovládaným otiskem prstu, čipem nebo mobilem. Takový systém ale vždy vyžaduje odbornou konzultaci a výběr typu zámku podle konkrétních požadavků.
 

Mechanické prvky – účinné a jednoduché řešení

Okenní mříže si chce dát do domu asi málokdo, ale mechanické ochranné prvky instalované do oken již ve výrobě jsou nenápadné a svůj účel splní. Vždy by mělo jít instalaci několika bezpečnostních prvků společně, zejména se to týká speciálního zasklení, zamykací kličky, většího počtu bezpečnostní uzamykacích bodů nebo podložky proti odvrtání, která komplikuje přístup k převodovce kování. Současně je také důležité, aby například u plastových oken bylo kování fixováno v kovové výztuze profilu, což brání jeho vytržení.

TIP: pojištění proti zlodějům si porovnejte online, bez jakýchkoli závazků

Vrstvené bezpečnostní sklo podstatně ztíží rozbití okna. Vnější skleněná tabule v izolačním zasklení je slepena ze dvou tabulí s mezivrstvou tvořenou plastickými foliemi, při prasknutí navíc sklo drží na folii. To zlodějům značně prodlouží a ztíží možnost dostat se do bytu rozbitím okna.

Větší odolnost z hlediska vypáčení poskytne okno vybavené bezpečnostními uzamykacími body. V zavřeném stavu čepy na křídle pevně zajedou do dílu na rámu okna jako západky, které brání uvolnění nebo nadzvednutí křídla. „Okna VEKRA mají již v základu nadstandardně tři takové uzamykací body,“ doplňuje Ing. Scheidel.
14.08.2018 | PR
  • VEKRA

    VEKRA je největší výrobce oken a dveří v ČR s certifikovaným systémem dodávky oken a dveří na klíč.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444