Ojedinělý projekt nezávislého bydlení pro seniory

Projekt vesnička pro seniory dokazuje, že i ve stáří je možné bydlet bez starostí ve vlastním domku.

Projekt vesnička pro seniory dokazuje, že i ve stáří je možné bydlet bez starostí ve vlastním domku.

V nádherné Pálavské krajině v nedávné době vyrostla komfortní vesnička pro seniory. Nebylo náhodou, že volba lokality k vybudování řadových domků padla na vinařskou oblast.

Místo pro seniorskou vesničku bylo vybráno tak, aby bylo rychle a lehce dostupné z Brna a zároveň leželo v klidném prostředí vybízejícím k relaxaci či toulkám po Pálavě. Myšlenku, jak i ve stáří bydlet v soukromí svého domečku realizuje projekt Formóza. První a jediný projekt tohoto typu v České republice nabízí svým klientům kromě prvotřídního bydlení také rozmanité služby, včetně péče o dům.

Při výstavbě řadových domků seniorské vesničky byl kladen velký důraz na použití kvalitních stavebních materiálů. Pan Karel Pavelek je jednatelem společnosti Formóza, která stojí za celým projektem od jeho návrhu až po realizaci. „Pro stavbu domů jsme použili kompletní systémové řešení Ytong, abychom zajistili harmonický průběh stavby a dosáhli nejlepších izolačních parametrů. Kromě pórobetonu Ytong jsme použili vápenopískové tvárnice Silka pro zajištění nadstandardního akustického útlumu mezi jednotlivými domky, který bezpečně splňuje nejpřísnější hygienické požadavky. Jelikož Silka stejně jako Ytong patří do portfolia produktů jednoho výrobce, probíhaly dodávky na stavbu současně a tím nám urychlily výstavbu. Při výběru materiálu je nutné zohledňovat nejen jeho cenu, ale i cenu lidské práce, jejíž hodnota ve stavebním segmentu stále roste a bude se i nadále zvyšovat. Práce s Ytongem je velmi rychlá a přesná, a proto na stavbě potřebuji mnohem méně stavebníků,“ komentuje Karel Pavelek.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Použití prémiových materiálů Ytong zajišťuje nadstandardní uživatelský komfort bydlení.

Vesnička pro seniory rozhodně nepatří ke standardnímu řešení bydlení pro starší obyvatele. Nadstandardně kvalitní domy, uzpůsobené pohodlnému životu, umožní jeho obyvatelům žít na základě svých vlastních rozhodnutí a zachovat si svou důstojnost. A nestandardní je i rozhodnutí postavit domy určené lidem v neproduktivním věku v nejvyšším komfortu. Projekt Formóza je specifický tím, že obyvatelé žijí v jedinečných domcích, které se od sebe navzájem odlišují barvou střechy, oken, dveří a fasády. Rozmanitý je i interiér samotných domků. „Již při návrhu projektu bylo pro mě klíčové, aby domky splňovaly parametry nízkoenergetického a zdravého bydlení. Jsem přesvědčen, že vnitřní mikroklima je pro spokojené bydlení jedním z nejdůležitějších faktorů. Mnozí lidé si dnes ničí zdraví ve vlhkých domech, které jsou plné plísní a škodlivých mikroorganismů. Nejde jen o staré domy, ale i dnešní novostavby jsou zadušené polystyrénovou izolací a argumentu, že polystyrén propouští vzduch, prostě nevěřím. Pórobetonové tvárnice Ytong mají tu výhodu, že vyrovnávají vlhkost v prostředí, ve kterém se nacházejí,“ dodává pan Pavelek.

Bezbariérové bydlení nabízí opravdový komfort dostupný pro každého. „Mým záměrem bylo zajistit seniorům soukromí a výrazně zvýšit jejich životní úroveň, kterou zajistí kvalitní a pohodlné bydlení, klientské služby a možnost trávit volný čas na zahrádce, která náleží ke každému domku. Chtěl jsem, aby domky nabízely zdravé vnitřní prostředí a zároveň byly jejich provozní energetické náklady minimální. Klienti mají na výběr z domů velikosti 1+kk až 3+kk, které si mohou odkoupit do osobního vlastnictví nebo dlouhodobě pronajmout,“ končí rozhovor jednatel společnosti.
16.09.2011
  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444