Odzvonilo zvonivkám? Nikoliv!

Historií osvědčená cihla pálená z hlíny se i v současnosti těší velké oblibě mezi českými i zahraničními staviteli. Lidé na ní nedají dopustit pro její vynikající funkční vlastnosti, jako jsou odolnost, pevnost, bezúdržbovost a stálobarevnost. V neposlední řadě do rozhodovacího procesu zasahuje také unikátní a krásný vzhled.

Náš vkus se ale přeci jen v průběhu času změnil, a proto ve zvažovaných možnostech naleznete mnohem častěji jiné než klasické „cihlové“ odstíny a formáty.

Klíčovým faktorem pro konečný atraktivní vzhled domu je zejména jeho fasáda. Ta z lícových cihel a obkladových pásků se po vzoru zemí Beneluxu, Anglie a severního Německa, mnohem častěji objevuje i v České republice. Pro Čechy často není rozhodujícím vlivem pro výběr tohoto materiálu jeho kvalita a funkčnost jako tomu je ve zmíněných oblastech. Více se rozhodujeme emocemi a dáme na dojem a atraktivitu. Cihlový obklad hraje v těchto kategoriích jednoznačně prim.
 
Doba, kdy si člověk pod slovem „cihla“ představil jen červené a oranžové odstíny, je již ta tam. Dnes je na výběr celá paleta barevných variant, kterými můžete zkrášlit svůj dům nebo stěny v interiéru. Čím dál tím modernější a oblíbenější jsou odstíny od bílých, přes stupně šedé, velmi populární antracitovou až po černou. Nenechte se splést. Stále se jedná o pálenou hlínu.

Barevnost je tvořena směsí různých druhů hlíny a to v celém objemu výrobku. Dalším činitelem ovlivňujícím odstín výsledného produktu je teplota výpalu. Díky teplotě výpalu a skládáním cihel v peci se dosahuje požadované barvy včetně melírů. Po výpalu jsou lícové cihly, cihly klinker a klinker dlažby barevně stabilizované a jsou odolné proti působení povětrnostních vlivů. Na rozdíl od konkurenčních materiálů, které jsou zpravidla dobarvovány v průběhu výroby, můžeme s jistotou říci, že vaše investice do lícových cihel, cihel klinker a klinker dlažby vám po letech nevybledne.
 
 
I ve formátech lícových cihel a cihlových obkladových pásků se udála malá revoluce. Krom klasických rozměrů německého (NF – 240 x 115 x 71 mm) a nizozemského formátu (WDF – 215 x 100 x 65 mm) je dnes v nabídce vetší množství prodloužených cihlových pásků v tzv. „Long format“. Dlouhé pásky jsou velice oblíbené hlavně mezi architekty a lidmi, kteří chtějí moderní bydlení s přírodními prvky. Mají tak zaručený opravdu originální vzhled skombinovaný s vysokou funkčností.
21.11.2018 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444