Odborníci radí: Při nutné výměně kotle vyměňte i radiátory

V rámci podpory úspornějších a ekologičtějších technologií vytápění zpřísňuje evropská i česká legislativa požadavky na emise plynových kotlů. Od září letošního roku nebude možné na území Evropské unie vyrábět a prodávat běžné plynové kotle s nuceným odtahem spalin, takzvané turbo kotle. Jejich emise totiž nebudou vyhovovat přísnějším legislativním limitům.

Důvodem zákazu výroby a prodeje turbo kotlů jsou příliš vysoké emise oxidu uhelnatého a oxidů dusíku. Již dnes některé běžně prodávané méně kvalitní turbo kotle nesplňují současné emisní požadavky Zákona o ochraně ovzduší číslo 201/2012.

Cílem zpřísnění požadavků na emise a ekodesign plynových spotřebičů je podpora kondenzační technologie ohřevu. Kondenzační kotel využívá pro ohřev vody rovněž zbytkové teplo vzniklé kondenzací plynných spalin. Díky tomu dosahuje účinnosti až 109 % a má velmi úsporný provoz. Kondenzační plynový kotel je sice cca 2× dražší než běžný turbo kotel, je však velmi úsporný. Vyšší náklady na pořízení kondenzačního kotle v porovnání s běžným plynovým kotlem se majitelům vrátí zhruba za dva až čtyři roky provozu, v závislosti na roční spotřebě plynu. Investici do kondenzačního kotle a nových otopných těles jednoznačně doporučují jak výrobci kotlů, tak montážní firmy, ale i topenáři a energetici.

Výměnu radiátorů ve chvíli, kdy přecházíte na kondenzační kotel, doporučuji především u starších systémů, kde jsou otopná tělesa a jejich výkony vypočítány na vyšší teplotní spád a tomu jsou uzpůsobeny i rozměry a výkony radiátorů. Stávající plocha těles nepřenese potřebný výkon. V praxi to bude znamenat, že Vám buď bude zima, nebo váš kotel nebude využívat funkci kondenzace. Správným výpočtem parametrů výkonu kotle a radiátorů docílíte maximální možné výhřevnosti, která se pozitivně odrazí na snížení roční spotřeby plynu,“ v krátkosti vysvětluje Gabriela Bernatová, jednatelka spol. HOTHOT Exclusive s.r.o. 
Luxusní designové radiátory na míru značky HOTHOT Exclusive 
HOTHOT Exclusive nabízí komplexní poradenství, zpracování projektu, montáž kotle a nového topného systému vč. designových radiátorů HOTHOT. Kondenzační kotel na plyn má obvykle provozní nastavení 55/45/20°C. Tento systém dokáže být velice úsporný z hlediska spotřeby, pokud je vhodně zvolená kombinace např. s nízkoobjemovými radiátory, které se rychle natápí.

V rámci těchto chystaných nařízení EU společnost HOTHOT Exclusive pro zákazníky připravila novou řadu lamelových radiátorů LIVING. Jejich vertikální i horizontální provedení a mnoho variant velikostí z nich dělají ideální řešení do každého interiéru. Pro své technické zpracování jsou vhodné i jako náhrada starých litinových radiátorů. Důvodem je příjemný výkon topných těles i při nižším teplotním spádu.
Lamelový radiátor řady Living (HOTHOT Exclusive)
Lamelové radiátory LIVING jsou vyráběny jak v desítkách standardních rozměrů, tak i na míru. Standardem je 37 barev bez příplatku a technické poradenství.
28.08.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444