Recept
- 6 kousků
- 150 minut vaření rýže
- 50 minut příprava
- bezlepek
Jsou to vlastně japonské sendviče, které připomínají sushi, jsou ale bohatěji plněné a příprava je mnohem snadnější. Onigirazu jsou pak skvělé jako svačina či jídlo do ruky.
Co budete potřebovat?
- 300 g sushi rýže
- 200 g tempehu
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíci rostlinného oleje
- 3 vejce
- hrst špenátových listů
- ¹⁄3 ledového salátu
- svazek ředkviček
- 1 velkou mrkev
- ½ salátové okurky
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžičku chilli omáčky
- Sriracha
- 6 plátků řasy Nori
Tempeh osušte a nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Rozehřejte pánev, přidejte sójovou omáčku a tempeh a opékejte ze všech stran přibližně 1 minutu.
V jiné pánvi si na oleji připravte míchaná vajíčka, raději do sušší konzistence, aby se s nimi při balení sendviče lépe pracovalo.
Špenát omyjte, osušte a odkrojte stonky, ledový salát rozeberte na jednotlivé listy, mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké široké proužky. Ředkvičky a okurku také omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Majonézu promíchejte s pálivou omáčkou.
Soutěž o titul Kuchařka pro mě a moje tělo od Julie Kučerovské
Chcete vařit zdravě, rychle a především výživně? Zapojte se do velké letní soutěže MOJE LÉTO 2025, ve které můžete získat Kuchařku Julie Kučerovské a spoustu dalších cen.
Jak správně onigirazu zabalit
- Řasu Nori položte hladkou stranou dolů. Rukou naberte hrst rýže, upěchujte ji, položte doprostřed řasy a vytvarujte do čtverce.
- Navrch přidejte listy špenátu a ledového salátu.
- Přidejte 1 lžičku majonézy. Pak přidejte osmažená vajíčka a tempeh.
- Navrch položte mrkev, ředkvičku a okurku. Přidejte opět 1 lžičku majonézy a stejné množství rýže jako na začátku.
- Nakonec vše zabalte – jeden roh řasy přehněte doprostřed a okraj trochu namočte vodou, aby se přichytil na rýži.
- Postupně takto přehněte i ostatní okraje a hotové onigirazu zabalte do potravinářské fólie. Skladujte v lednici.
Tip autorky:
Soutěž o titul Kuchařka pro mě a moje tělo od Julie Kučerovské
Chcete vařit zdravě, rychle a především výživně? Zapojte se do velké letní soutěže MOJE LÉTO 2025, ve které můžete získat Kuchařku Julie Kučerovské a spoustu dalších cen.
Recept pochází z knihy Kuchařka pro mě a moje tělo od Julie Kučerovské. Vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz: https://www.smartpress.cz/kucharka-pro-me-a-moje-telo





