Objevte japonské rýžové sendviče onigirazu

Zapomeňte na běžné sendviče! Onigirazu, japonský rýžový snack zabalený v řase nori, spojuje praktičnost sendviče s lehkostí a chutěmi asijské kuchyně. Uvnitř se může skrývat cokoli – od čerstvé zeleniny a marinovaného tofu po lososa či šťavnaté kuře. Hodí se do krabičky do práce, na piknik nebo jako zdravé občerstvení na cestu. Navíc je jejich příprava překvapivě jednoduchá a zábavná!

Recept

  • 6 kousků
  • 150 minut vaření rýže
  • 50 minut příprava
  • bezlepek

Jsou to vlastně japonské sendviče, které připomínají sushi, jsou ale bohatěji plněné a příprava je mnohem snadnější. Onigirazu jsou pak skvělé jako svačina či jídlo do ruky.
 

Co budete potřebovat?

  • 300 g sushi rýže
  • 200 g tempehu
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíci rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • hrst špenátových listů
  • ¹⁄3 ledového salátu
  • svazek ředkviček
  • 1 velkou mrkev
  • ½ salátové okurky
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžičku chilli omáčky
  • Sriracha
  • 6 plátků řasy Nori
 
Rýži uvařte podle receptu na sushi. Recept najdete také v Kuchařce pro mě a moje tělo od Julie Kučerovské.

Tempeh osušte a nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Rozehřejte pánev, přidejte sójovou omáčku a tempeh a opékejte ze všech stran přibližně 1 minutu.

V jiné pánvi si na oleji připravte míchaná vajíčka, raději do sušší konzistence, aby se s nimi při balení sendviče lépe pracovalo.

Špenát omyjte, osušte a odkrojte stonky, ledový salát rozeberte na jednotlivé listy, mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké široké proužky. Ředkvičky a okurku také omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Majonézu promíchejte s pálivou omáčkou.

bydlinekSoutěž o titul Kuchařka pro mě a moje tělo od Julie Kučerovské 
Chcete vařit zdravě, rychle a především výživně? Zapojte se do velké letní soutěže MOJE LÉTO 2025, ve které můžete získat Kuchařku Julie Kučerovské a spoustu dalších cen.


Jak správně onigirazu zabalit

  1. Řasu Nori položte hladkou stranou dolů. Rukou naberte hrst rýže, upěchujte ji, položte doprostřed řasy a vytvarujte do čtverce.
  2. Navrch přidejte listy špenátu a ledového salátu.
  3. Přidejte 1 lžičku majonézy. Pak přidejte osmažená vajíčka a tempeh. 
  4. Navrch položte mrkev, ředkvičku a okurku. Přidejte opět 1 lžičku majonézy a stejné množství rýže jako na začátku. 
  5. Nakonec vše zabalte – jeden roh řasy přehněte doprostřed a okraj trochu namočte vodou, aby se přichytil na rýži. 
  6. Postupně takto přehněte i ostatní okraje a hotové onigirazu zabalte do potravinářské fólie. Skladujte v lednici.


 
 
 

Tip autorky:

„Dovnitř můžeš dát jakoukoliv zeleninu, kterou máš rád, a vajíčka můžeš třeba ochutit kari kořením."

bydlinekSoutěž o titul Kuchařka pro mě a moje tělo od Julie Kučerovské 
Chcete vařit zdravě, rychle a především výživně? Zapojte se do velké letní soutěže MOJE LÉTO 2025, ve které můžete získat Kuchařku Julie Kučerovské a spoustu dalších cen.



Recept pochází z knihy Kuchařka pro mě a moje tělo od Julie Kučerovské. Vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz: https://www.smartpress.cz/kucharka-pro-me-a-moje-telo
01.08.2025 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444