O tajemství identity

K bohatému kulturnímu zázemí švýcarské Basileje patří mimo jiné Theater ROXY ve čtvrti Birsfeldenu, příjemný divadelní prostor s neformální atmosférou, který přitahuje živé, vnímavé a otevřené publikum.

Jako pořadatel a producent podporuje divadlo ROXY moderní tvorbu a dává prostor profesionálním i experimentálním tvůrcům a jejich divadelním a tanečním performancím. V první polovině sezony 2018/2019 nabídne publiku pět inscenací označných jako "Home Made", tedy ve vlastní produkci.Na samotném začátku nové sezony se tato scéna také stala jedním z mnoha dějišť desetidenního mezinárodního projektu Theaterfestival Basel, který se ve městě na řece Rýnu koná každé dva roky.

Program festivalu má široký záběr - od klasických divadelních představení přes taneční kreace a performance, pouliční divadlo, cirque nouveau až po workshopy a instalace. Divadlo ROXY na závěr této akce hostilo jedinečné představení vytvořené francouzskými umělci Ninem Laisném a Françoisem Chaignaudem, které jsem zde měla šťastnou náhodou příležitost zhlédnout.
 
Neobvyklé scénické dílo nazvané "Romances inciertos, un autre Orlando" bylo vytvořeno mimo jiné jako pocta španělské hudbě 16. a 17. století, jak umělci zmiňují v rozhovoru s organizátory festivalu, a na sběru hudebního i tanečního materiálu pro svůj záměr pracovali několik let. Motivy z lidové i historické španělské hudby písní a příběhů se v představení prolínají s výpůjčkami a inspiracemi z literatury, stejně jako tanec ústřední postavy, vše se proměňuje, získává a zase ztrácí kontury. V hlavní postavě najdeme souvislost se zvláštním příběhem Orlanda z románu Virginie Woolfové, mladého půvabného šlechtice ze 16. století, který je v jednom dni vojákem, aby se následně probudil jako bytost se stejným intelektem a osobností, ale v ženském těle, a v nové sociální roli pak zažívá další proměny a dobrodružství. Podobně tento "jiný" Orlando Nina Laisné a Françoise Chaignauda je bytostí, která se v průběhu představení převléká do různých rolí a opakovaně prochází metamorfózami jakoby v neustálé touze po nalezení identity spojené s pocitem jistoty v nejistém světě.

Čtveřice hudebníků, po celou dobu přítomná na spoře osvětlené scéně, proměňující se postava ústředního zpěváka i tanečníka v jednom, to vše působí na diváka s velkou emocionální silou. Zajímavý a vzrušující koncept o jinakosti, o tajemství a neuchopitelnosti lidské podstaty by se ovšem takto působivým sdělením nestal bez virtuozity hudebníků a zejména bez fascinujícího, genderovému pohledu odporujícího výkonu zpívajícího tanečníka a choreografa Françoise Chaignauda. Díky jeho obdivuhodné pohybové i hlasové kreaci vzniklo dílo výsostně artistní, plné jakési tajemné, ale zároveň velmi přesvědčivé vnitřní pravdivosti.

Foto: http://www.theaterfestival.ch
13.09.2018 | Svatava Morávková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444