O architektech

Pro svoji knihu nazvanou O architektech si Liselotte Ungersová vybrala dvacet osobností světové architektury, počínaje Vitruviem.

Jeden z těchto dvaceti medailonů však nenapsala ona sama – kapitolu věnovanou životu a práci svého manžela, německého architekta Oswalda Mathiase Ungerse. Jejím autorem je Martin Kieren. Český překlad knížky vydalo nedávno nakladatelství Slovart.


I Kieren však ve svém textu dodržel Ungersové koncepci, tj. zachytit každou z vybraných osobností na pozadí životopisných dat a událostí, pojmenovat její osobitý přínos k vývoji architektury a ten dokumentovat prostřednictvím vybraných projektů a četných citací z komentářů či zásadních teoretických prací. Jednotlivé portréty jsou koncipovány jako samostatné kapitoly, ale navazují na sebe a jejich obsah se prolíná.


Ctižádostí Liselotte Ungersové nebylo přijít s převratným pohledem na dějiny stavitelství a architektury. Její výběr z významných jmen je přiznaně osobní. Vedle Vitruvia, otce teorie architektury,  věnovala pozornost např. humanistovi Leonu Batistovi Albertimu,  siru Christopheru Wrenovi, který šířil myšlenky italské renesance v Anglii, velkému baroknímu tvůrci Janu Fischerovi z Erlachu,  „projektujícímu právníkovi“ Thomasu Jeffersonovi, klasicistnímu německému architektovi Karlu Schinkelovi,  jednomu ze zakladatelů moderní architektury Franku Lloydovi Wrightovi, brněnskému rodáku Adolfu Loosovi, kontroveLe Corbusierovi a knihu uzavírá portrét předčasně zemřelého italského architekta Alda Rossiho.

Autorka chtěla upozornit na tvorbu architektů, která, jak sama říká, je „v ideálním případě uceleným uměleckým dílem“, na přínos těch, kteří formovali svou dobu a zároveň byli ovlivněni jejími proudy. Zachytila tak řadu klíčových bodů epochy uplynulého dvoutisíciletí, kterou pokládá za uzavřenou. Vytvořila poučené, kultivované a přitom čtivé dílo, které ocení každý, kdo se o architekturu a její dějiny zajímá.
23.02.2005 | sm
  • Nakladatelství SLOVART

    Nakladatelství Slovart vydalo již více než 350 českých titulů, a to licenčních knih předních světových nakladatelů. Dále vydává tituly domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444