Novostavba rodinného domu Kojatín - projektová dokumentace topení

Společnost Setop projektovala dokumentaci topení pro rodinný dům v Kojatíně. Jednalo se o jednopodlažní bungalov s užitnou plochou přibližně 220 m2 a 6+KK s garáží.

 


Zákazník byl v tomto případně náročnější na systém vytápění RD. Požadavky byly stanoveny na vytápění domu tepelným čerpadlem a krbovou vložkou s výměníkem napojenou na otopnou soustavu. Použít se mělo také podlahové topení pro obytné místnosti a radiátory na temperování garáže. V takovém případě je nutná velká technická místnost pro umístění technologie, kterou tento rodinný dům disponoval. 

Bylo navrženo tepelné čerpadlo vzduch/voda BRILON Alfea Excellia 11, tepelný výkon 10,8 kW, akumulační nádoba AUSTRIA EMAIL WPPS 130 o objemu 130 litrů a ohřívač vody AUSTRIA EMAIL HRS pro tepelná čerpadla o objemu 300 litrů s boční přírubou a elektrickým topným tělesem o výkonu 2,0 kW. Jako druhý zdroj došlo k návrhu krbové vložky s výměníkem o výkonu do vody 14-16 kW a co nejméně do vzduchu. Projekt neurčoval přesného výrobce krbové vložky, výběr byl tedy na zákazníkovi podle navrženého výkonu. K vložce byla navržena akumulační nádoba o objemu 1000 litrů, Austria Email typ PSM 1000.

Došlo rovněž k návrhu podlahového topení firmy Giacomini. O otopná tělesa do garáže se postarala firma KORADO ventil kompakt a do koupelen se použily otopné žebříky KORALUX na přání investora. 
Pro regulaci celého systému ústředního vytápění byla zvolena regulace Siemens, kterou doplní ovládací panel Siemens AVS, schéma zapojení SIEMENS se stalo součástí této projektové dokumentace:

1x Ohřev teplé vody ( teplá voda má vždy prioritu )
1x Ekvitermní regulaci teploty topné vody pro okruh podlahového vytápění
1x Ekvitermní regulaci teploty topné vody pro okruh otopná tělesa
1x přepínání 3-cestného ventilu SIEMENS mezi zdroji tepla

Provoz tepelného čerpadla řídí elektronická jednotka, která kromě řízení všech činností kotle zajišťuje také ekvitermní regulaci. Venkovní teplota je snímána pomocí venkovního snímače teploty QAC 34. Spínání čerpadla obstarávají jednotky LTC 261 sekundárního zdroje krbové vložky. Regulace bude podle plánu rozšířena WEB server modulem SIEMENS pro vzdálenou správu. Regulace SIEMENS pak bude řídit v čase dle přednastaveného programu cirkulační čerp.TV.

Ostatní regulace:

Systém podlahového vytápění bude rozšířen o termopohony GIACOMINI R473, bez napětí zavřeno 230V. Termostaty pro ovládání podlahového vytápění GIACOMINI K 494 pak s bateriemi. Individuální regulace vnitřní teploty v garáži a koupelnách je řešena termostatickými hlavicemi radiátorových ventilů.
20.09.2019 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444