Novostavba „Lesní kaple“ ve Škodějově u Semil

Vedení ekumenické Církve československé husitské rozhodlo postavit kapli v rodišti svého zakladatele, v kraji mezi Krkonoši a Českým rájem. Takový záměr motivovaný věčnou lidskou potřebou krásy a harmonie je v současnosti vzácným podnětem. "Tak se mi naskytla příležitost účastnit se uzavřené soutěže čtyř  architektů, pořádané samotnou církví," píše autor vítězného realizovaného návrhu Jiří G. Gebert.

Porotou tentokrát nebyli architekti jmenovaní Komorou architektů, (programovaní aktuálními trendy a kolegiálními preferencemi), ale uvážlivé a kompetentní osobnosti  samotné církve. Jury na vítězném návrhu ocenila křesťanskou symboliku a krystalicky jasný koncept stavby, výjimečnou jednotu symbolu a formy i lokální kontext začlenění do přírody.


Jak ukazuje geneze návrhu, architektura má dobové i dlouhodobé trendy a konstanty a stálou potřebu se inspirovat:

Idea jednoty symbolu a formy zrála v mých představách velice dlouho. V modelárně AVU jsem kubistický prvek, diagonály krychle, které tvoří stříšku, vymodeloval během roku postgraduálního studia v toce 1970 (v témže roce jsem byl z AVU vyloučen). Koncept prázdného kříže  jsem použil v trochu jiné podobě pro soutěž na Památník v Ležákách. Prázdný kříž tu po válce na existujících náhrobcích navrhl architekt Žák. Pak následoval ještě jeden bezvýsledný pokus v soutěži na památník německých občanů v Děčíně. Výsledky se mi nepřísluší komentovat.

S návrhem „svatební kaple“, podobné té, která dnes stojí ve Škodějově, jsem obcházel pražské radní a radnice, i církve. Nápad se bez vyjímky líbil, ale nebyla vůle realizovat.

Konstrukčním principem jsou 3 kříže ze zdvojených trámů a čtvrtý kříž z trámů ve vrchlíku střechy. Tesařskou konstrukci tvoří sloupky a prostorové rámy, do kterých je vsazena laminátová stříška. Laminátový prvek je výrobek  sejmutý z prostorového kopyta. Laminát je mírně transparentní a dodává  interieru  barevnost, hrany trojúhelníků jsou zesíleny a  proto i zviditelněny.  Konstrukce je spojena šroubovnicemi přes dubové špalíky, které opět opakují dekorační motiv kříže ve spojení trámů. Stabilitu fixují konzoly a úhelníky z černěného  ocelového plechu. Zídka je volně složena z kamenů místního čedičového lomu. Čelo interieru se tak uzavírá, ale nebrání výhledu a má i stabilizační funkci. Obřadní stůl – mensa - je z pískovce, vyrobený kameníky v Ostroměři podle mého návrhu a osazený svépomocí. Terén kolem kaple byl upraven do formy velmi plochého amfiteátru. Na fotkách je pokryt mulčovací kůrou.


Stavba je taková, jaký je investor. Nemohl jsem najít lepšího, věcného a korektního na straně jedné a inspirujícího na straně druhé. Tesařské provedení je z čerstvého modřínu. Laminátová stříška je   experimentální kubistický tvar, jehož forma dává vyniknout klasické tesařské konstrukci. Stavební práce byly provedeny vstřícně, dobře a rychle.

Sakrální úloha architektovi  připomíná, že jako umělec má zvláštní odpovědnost přidat něco málo k tomu, aby svět zůstal k obrazu přírody harmonický, krásný a dobrý. Lesní kaple ve Škodějově je poutní místo, ale i místo zastavení a meditace  pro všechny, kdo se  architektonickou skulpturou a hlavně přírodou sami inspirují.

Jiří G. Gebert
Architekt BYAK, ČKA


Architekt Jiří G. Gebert má architektonickou kancelář v Praze a na kontě řadu úspěšně realizovaných projektů. K nejprestižnějším patří Golfová klubovna Slapy (2014), rekonstrukce a interier domu Jockey zámek Štiřín (2009) nebo interiery hotelu Plaza Wien (1987). Navrhl rovněž interiery soukromých letadel pro Lufthansa Technik (1994-2004) a podílel se na projektu hotelu InterContinental Praha (1967-8).


21.08.2017

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444