Nové byty v Praze - bilance roku 2011

Ilustrační foto - Trigema

Ilustrační foto - Trigema

Analytické oddělení společnosti Trigema již více než rok sbírá z veřejně dostupných zdrojů údaje o rezidenčních projektech na území hlavního města Prahy. Nyní již sleduje 306 takových projektů.

V následující zprávě je hodnocen rok 2011 z hlediska základních parametrů. Trigema připravuje také rozsáhlejší analýzu, ve které bude uplynulý rok analyzován detailně.

Jaký tedy byl rok 2011 v bytové výstavbě v Praze?

Prodeje šly nahoru

Podle našich zjištění bylo v Praze za minulý rok prodáno 3791 nových bytů. To je asi o 10 % lepší výsledek oproti předpokladům ze začátku minulého roku. Ještě v září 2011 to vypadalo, že původní prognóza bude naplněna. V závěru roku však prodeje znatelně stouply - v posledních třech měsících se výrazně přehouply přes hranici předpovídaných 1000 bytů a upravily tak konečný součet na necelých 3800 bytů. Zapůsobil zde strašák blížícího se zvýšení sazby DPH v kombinaci s levnými hypotečními úvěry.

Převis nabídky trvá

Rezidenční trh v Praze je již dlouhodobě charakterizován převisem nabídky nad poptávkou. Na začátku roku 2011 bylo v nabídce 7 098 volných bytů, během roku přišlo na trh dalších 2809 nových bytů. Celkově si tedy zájemci mohli vybírat z 9907 bytů. Ve srovnání s počtem prodaných jednotek vypadá toto číslo hrozivě.

Na druhou stranu můžeme za mírný úspěch považovat skutečnost, že se v průběhu roku 2011 prodalo o 982 bytů více, než jich na trh přibylo. Stále to však znamená, že na trhu je na začátku roku 2012 přes šest tisíc volných bytů. Dalších 2300 bytů, které jsou ještě volné, bude dokončeno v průběhu roku 2012. Když k tomu připočteme byty, které budou v roce 2012 teprve dány do prodeje, opět se dostaneme někam mezi dvoj- až trojnásobek poptávky.

Ležáky – bolavé místo developerů

Zvláštní kategorií volných bytů jsou ty, které zůstávají volnými i po dokončení, zejména když už jsou dokončeny více než rok.

Celkový počet volných neprodaných bytů se v průběhu roku měnil jen nepatrně, neustále se
pohyboval v rozmezí 2600 – 2700 bytů. Prodané byty jsou víceméně průběžně nahrazovány přibližně shodným počtem nově nabízených bytů. Zásoba ležáků se tak nezmenšuje, a co je ještě horší, ležáky výrazně stárnou.

Na konci roku 2011 bylo evidováno celkem 2 614 volných dokončených bytů. Z toho 1677 bytů na svého kupce marně čeká už více než rok a 770 z nich déle než dva roky. Ležáků starších než dva roky bylo 29 %, zatímco před rokem to byla pouhá 2 % !

Jaký bude rok 2012?

„Developerský rok 2012 je na jeho samém začátku velkou neznámou. Jakákoliv předpověď nebo prognóza bude na hranici spekulativních úvah,“ tvrdí Marcel Soural, generální ředitel společnosti Trigema a dodává:„Rozhodující vliv budou mít skutečnosti, které neumíme předvídat. Jde o další vývoj dluhové krize, postoj bank k hypotékám a vůbec k úvěrování developerů a v krátkodobém horizontu především o to, jaká bude DPH v roce 2013. Bude to 17,5 %? Nebo 19%? Či snad dokonce 20%? Nezmění se sazba již v průběhu roku 2012? Budou kupci reagovat na blížící se zvýšení sazby stejně jako loni? A zlevní developeři tzv. ležáky natolik, aby se jejich podstatná část vyprodala, protože po úpravě DPH se zase dlouho nic neprodá?

Uvidíme, nechme se překvapit. Určitě jsme dnes na změny připraveni lépe, než před třemi lety. A to je velmi pozitivní zpráva“, uzavírá své zamyšlení Marcel Soural.

25.01.2012
  • Trigema a.s.

    Trigema je developerskou společností s přesahem do dalších aktivit. Výsledkem developerské práce jsou bytové domy Chytrého bydlení , které jsou v současnosti nabízeny už ve třech kvalitativních úrovních. Vedle té základní je to Plus a Premium.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444