Nová nemovitost může být dobrou investicí

V poslední době se v médiích často mluví o nevalné situaci na realitním trhu. Spekuluje se, zda není lepší s koupí nemovitosti vyčkat. Je tomu skutečně tak? Odpověď není tak docela jednoznačná. Pravdou ale zůstává, že koupě nové nemovitosti je v každé době jednou z nejvýhodnějších finančních investicí. Jen je důležité si nemovitost umět správně vybrat.

Mluví se i o poklesu cen nemovitostí, skutečností však je, že ceny klesají převážně u panelových bytů. Staré byty v cihlových domech a novostavby si více či méně drží svoji cenu a s velkou pravděpodobností tomu tak bude i nadále. U projektů developerských společností můžete ušetřit i tím, že využijete nějaké bonusy nebo akce, které v současné době většina těchto společností nabízí.

Například společnost BEMETT, a.s. nabízí k bytům na Praze 10 v Uhříněvsi zdarma parkovací stání v hodnotě 80 000 Kč a u výstavby bytů a řadových rodinných domů v Popůvkách u Brna nabízí jako dárek také parkovací státní v hodnotě 100 000 Kč. BEMETT také přichází s akcí Hypoteční prázdniny, kdy developer platí za klienta úroky z vyčerpané části hypotéky do té doby, než bude výstavba dokončena a byt předán.

Je samozřejmě důležité si také uvědomovat, že kromě samotné kupní ceny souvisejí s pořízením nemovitosti další finanční náklady: fond oprav, vytápění aj. U panelového či starého cihlového bytu mohou být vyšší náklady na vytápění, do fondu oprav a velmi pravděpodobná je také nutná investice do rekonstrukce. Kupní cena starší nemovitosti se tak pak může navýšit od několika tisíc až po statisíce. U novostaveb to nehrozí. Byt si můžete upravit na míru, díky klientským změnám, nebo vše ponechat v základu, který developer nabízí. Celý objekt je nový, takže potřebuje jen minimální údržbu, což se projeví na výši příspěvku do fondu oprav. V panelovém domě, který potřebuje rekonstrukci, bude samozřejmě příspěvek do fondu oprav o hodně vyšší. Nakonec se tak koupě staršího bytu může opravdu prodražit.

Další samostatnou kapitolou je hypotéka. Developerské společnosti se snaží svým klientům vyjít vstříc. Příkladem je možnost odložení platby až na dobu dokončení výstavby, nebo výše zmíněné hypoteční prázdniny společnosti BEMETT, čímž, jak uvádí tato společnost, klient ušetří přes 70 000 Kč. Další možností, jak bezstarostně splácet hypoteční úvěr, je pronájem nemovitosti. U novostaveb je výhoda, že byt můžete pronajmout v podstatě okamžitě, nemusí tomu předcházet jakákoliv úprava či rekonstrukce.

Koupě nového bytu a její následné financování není žádným problémem. Jen je důležité si rozmyslet jestli si byt kupuji pro sebe, do budoucna dětem, nebo jako investici a podle toho si nemovitost také důkladně vybrat.
10.03.2009 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444