Nová koncepce větrání: Bez tepelných ztrát

Věděli jste, že otevřeným oknem vyletí až dvě třetiny tepla ven? Ještě donedávna zabezpečovala okna kromě své základní osvětlovací funkce interiéru i dokonale fungující systém větrání. V současné době se však staví domy se stále lepšími tepelně izolačními vlastnostmi, těsnými okny a dveřmi. V tomto důmyslném systému se uplatňuje větrání pomocí elektroniky.

Pro nejvyšší úsporu energie se využívá větrání s rekuperací, tedy se zpětným ziskem tepla z odpadního vzduchu. Když v zimě otevřete okno, až dvě třetiny tak draze vyrobeného tepla vyletí ven. Rekuperace patří k účinným způsobům jak zajistit hygienicky nutné větrání bez zbytečných tepelných ztrát.

Teplo, teplá voda a čerstvý vzduch v jednom

V nabídce společnosti Stiebel Eltron je ventilační tepelné čerpadlo LWZ 303, které komfortně zajistí celoročně čerstvý vzduch navíc zbavený veškerého prachu, pylu a dalších alergenních částic. Nasávaný venkovní vzduch využívá nejen k větrání, ale i k výrobě tepla tepelným čerpadlem vzduch/voda. Díky modernímu výměníku s křížovým protiproudem  odebírá odpadnímu vzduchu až 95% tepla a přivádí jej ventilací zpět. Díky tomu neuniká z domu téměř žádná energie větráním. Tento přístroj je vybaven 200litrovým zásobníkem a všemi regulačními funkcemi topení, ventilací.

Větrání domu může být tak zcela dimenzováno podle potřeby. Je zajištěna dostatečná výměna vzduchu, nehrozí problémy s vlhkostí, se vznikem plísní či s množením mikroorganismů. Objekt je větrán automaticky, a to přiměřeně i v noci či v době, kdy není obýván.

Tepelné čerpadlo pak komplexně pokryje energetické potřeby domu na vytápění, větrání a ohřev teplé vody.

Hlavní výhody:
  • Snížení obsahu CO2 v domě
  • Snížení vlhkosti a tím i zamezení plísní
  • Čistý filtrovaný nasávaný vzduch – vhodné pro alergiky
  • Odvětrání škodlivých látek, které se uvolňují např. z nábytku
  • Zamezení hluku z okolí
  • Zamezení výkyvů teplot při nárazovém větrání okny
  • Komfortní celoroční větrání
  • Nízká spotřeba energie

Možnost integrace solárního systému

Tepelné čerpadlo využívá relativně teplou směs odváděného a venkovního vzduchu, takže pracuje s vysokým topným faktorem a tedy s výborným zhodnocením elektrické energie. Typ LWZ 304/404  SOL  navíc nabízí možnost integrace solárního systému. Pokud se majitel domu rozhodne doplnit systém o sluneční kolektory, ušetří v přechodném období další podstatnou část nákladů na teplo.

Kompresor tepelného čerpadla plnohodnotně pracuje až do venkovní teploty −20 °C. Při této venkovní teplotě nasaje tepelné čerpadlo venkovní vzduch, který ochladí na teplotu až −30 °C a energii, získanou ze vzduchu předává tepelné čerpadlo ve formě topné vody o teplotě až 55 °C.

Někteří výrobci již dnes nabízí i ventilační jednotky s možností reverzního chodu. Tyto jednotky potom dokáží nejen v zimě topit, ale dokáží i v létě aktivně chladit pomocí kompresoru a chlad po objektu rozvádět pomocí chladících konvektorů nebo kapilár umístěných v podlaze, ve stěnách, nebo ve stropě. Tyto jednotky navíc v kombinaci se solárními panely představují takřka vrchol technického pokroku.

Kompaktní provedení šetří práci a materiál při instalaci a potřebné místo pro technologii. To je důležité zejména u menších domů. Ve srovnání se sestavou jednotlivých přístrojů, které zajišťují všechny funkce přístroje LWZ 304/404 SOL je přístroj překvapivě levný.

Na atraktivitě tomuto přístroji dodává i fakt, že v dotačním programu Zelená úsporám II bude štědře dotován.

Firma STIEBEL ELTRON vyvíjí a vyrábí již od roku 1924 produkty na technicky nejvyšší úrovni. Její sortiment zahrnuje sekce Teplá voda, Vytápění místností a Přístroje na využití obnovitelné energie.

Více informací naleznete na stránkách www.stiebel-eltron.cz  nebo na www.tepelna-cerpadla.cz.
07.06.2013
  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444