Nízkoenergetické domy potřebují účinné vytápění a větrání

Nízkoenergetické domy se oproti „obyčejným“ domům, postaveným podle platných norem, mohou pochlubit jen třetinovou energetickou náročností na vytápění.

V současné době se tento typ domů prosazuje v ČR jen pozvolna, ale do budoucna lze očekávat dynamický rozvoj této výstavby.


Členství v Evropské unii si mimo jiné vyžádalo, aby ČR spolu s ostatními členskými zeměmi zapracovala do svého právního řádu směrnici, která stanoví nutná opatření k zabezpečení co nejnižší spotřeby tepla a energie na provozování budov, a to v návaznosti na místní klimatické podmínky při respektování ostatních základních požadavků na budovy.


Norma stanoví, že v České republice musí mít nízkoenergetický dům energetickou náročnost nižší než 50 kWh/m2/rok. Pokud chceme dosáhnout co nejnižší energetické úspornosti, je nutné zaměřit se na ni již při projektování a nejlépe ještě před výběrem pozemku, na kterém budeme dům stavět. Jde zejména o polohu pozemku, jeho sklon a orientaci.


Na celkovou energetickou náročnost budovy má vliv i umístění v krajině, její zastínění a proudění vzduchu, kterému je vystavena. Energetickou náročnost objektu podporuje i jeho tvar – jednoduchost a kompaktnost objektu vede k nižší náročnosti. Součástí komplexního řešení nízkoenergetického domu je i účinný systém zateplení. Je třeba se vyvarovat tepelných mostů, kdy teplo uniká z budovy v místech kontaktu neizolovaných konstrukčních prvků s okolním prostředím.

20.04.2007
  • Veletrhy Brno a.s.

    Společnost Veletrhy Brno má výsostné postavení na českém výstavním trhu i vedoucí postavení v ekonomickém regionu střední Evropy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444