Nízkoenergetická a pasivní stavba roku 2008

Vítězem soutěže se stala školka Minisvět

Společnost AWIK House Production, s.r.o. působí na trhu nízkoenergetických montovaných dřevostaveb již od roku 1991. Produkční portfolio tvoří rodinné domy, bytové domy, nástavby i komerční stavby. Díky dlouholetým zkušenostem je firma schopna řešit i velmi náročné a atypické stavby. Jednou z takových realizací je budova mateřské školky Minisvět v Mrači u Benešova, která získala hlavní cenu v soutěži „Český energetický a ekologický projekt roku 2008“.

Cílem této soutěže je prezentovat nízkoenergetické a pasivní stavby a projekty v oblasti energetiky, které významným způsobem snižují energetickou náročnost, zvyšují energetickou účinnost a využití energetických zdrojů a přispívají tak ke zlepšení životního prostředí v ČR. Z celkem 41 přihlášených projektů a staveb byla právě této mateřské školce udělena hlavní cena, kterou dne 10.listopadu 2009 v Betlémské kapli předal premiér vlády Jan Fischer.

 

Společnost AWIK se na realizaci podílela jako generální dodavatel stavby a jako projekt manažer celé akce, od definice úvodní studie, přes technické a technologické konzultace až po předání dokončené stavby. Titul „Nízkoenergetická a pasivní stavba“ byl školce udělen za „Progresivní řešení spočívající v nízké energetické náročnosti stavby blížící se pasivnímu domu s kvalitním vnitřním prostředím a s vysokým potenciálem opakovatelnosti lidských sídel.“

U mateřské školky byl kladen velký důraz na její nízkou energetickou náročnost a proto byl pro výstavbu zvolen právě nízkoenergetický konstrukční systém montované dřevostavby AWIK, který vychází ze sendvičové skladby izolačních materiálů, OSB desek a sádrokartonů zakomponovaných do dřevěné konstrukce. Dále byla navrhnuta a realizována prosklená jižní část budovy a její nadstandardní zateplení. Průkaz energetické náročnosti budovy potvrzuje zařazení mateřské školky do energetické kategorie A, která označuje velmi úsporné budovy s ohledem na roční spotřebu energie. Konkrétně u této budovy hovoříme o 44kWh/m2 za rok.

Užitná plocha školky činí 1129 m2. Podsklepená západní část objektu je určena pro zájmové využití uživatelů školky (keramická dílna, sauna). Vnitřní dispozice školky je rozdělena na několik částí. V přízemí je situován multifunkční sál a hlavní vstupní prostory. Střední část je také podsklepená, v suterénu se nachází technické a gastro zázemí. V podkroví je umístěna administrativní část školky. Východní část budovy se skládá ze tříd a potřebného sociálního zázemí pro děti a učitele. Ze všech tříd je přes terasu s pergolou umožněn vstup do zahrady s dětským hřištěm.

Půdorysně tvoří třídy 4 segmenty lichoběžníkového tvaru a jsou umístěny podél vnitřní chodby. Třídy jsou zastřešeny plochou střechou o vyšší konstrukční výšce než je část se sociálním zázemím, což umožňuje přímé, tzv. „bazilikální“ osvětlení tříd. Suterén i přízemní prostory mají bezbariérový přístup.

 

Zdrojem tepla je tepelné čerpadlo typ země/voda s podzemními vrty. Vytápění je dále řešeno jako teplovodní, konkrétně jako kombinace podlahového vytápění s vytápěním konvekčními topnými tělesy. Prostory s pobytem dětí, multifunkční sál a stravovací provoz mají zaveden systém řízeného větrání s rekuperací tepla. Odvětrání umýváren je zajištěno jako kombinace řízeného a přirozeného větrání.

Jsou použita dřevěná okna s folií Heat Mirror. Fasáda je částečně obložena modřínovými palubkami, na zbytek je aplikována zatíraná omítka STOMIX.

Stavba byla zahájena v prosinci 2008 a dokončena v srpnu 2009.
24.11.2009 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444