Netradiční květinová výzdoba

Tropický experiment

Čas léta, rekreace a dovolených skončil. Ale právě letní toulky, které nás zavedly do odlehlých a mnohdy exotických míst, mohou být nevyčerpatelnou studnicí originálních nápadů a inspirací jak potěšit oko i duši. Pokuste se stejně jako my popustit uzdu své fantazii a nechte uprostřed vašeho příbytku vyrůst třeba kuriózní strom.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Jaký to bude druh, jak bude veliký, jak se o něj budete starat a zda pokvete a bude plodit - to vše je pouze ve vašich rukou. Ať v předsíni, v obývacím pokoji, v koupelně nebo na balkoně, všude to zvládnete za jediný den...

 

Jak začít?
Nejdřív se vypravte ven do přírody. V lese, v sadu nebo při prořezu určitě objevíte pokroucený, suchý a zajímavě větvený kmínek, velkou větev nebo podle prostorových možností i větší kmen. Ten se stane nosným prvkem - kostrou vašeho díla. Pro vytvoření mimořádně zajímavého tvaru můžete spojit i několik větví dohromady. Pozor, pokud se kůra samovolně loupe, je lepší dřevo obnažit, a vyvarovat se tak zavlečení hmyzu a dalších škůdců domů. Jsou-li naopak větve čerstvé, můžeme kůru ponechat. Strom pak bude působit mnohem přirozeněji. Vybírejte raději tvrdší dřevo, např. buk, akát, borovici či habr, které lépe odolává trouchnivění.

Dalším krokem je dřevěný skelet v plastovém nebo hliněném květináči dobře ukotvit. Spolehlivé je vyklínování kameny, zabudování asi tří drenážních hadiček pro odtok zálivkové vody a poté zalití sádrou. Důležitý je také výběr vhodné velikosti květináče. Musí odpovídat velikosti kostry i hmotnosti rostlin, které ponese. Pro dobrou stabilitu doporučujeme průměr alespoň 25 cm. Květináč nezalévejte sádrou až po okraj, ponechejte nejméně 8-10 cm pro zeminu a budoucí výsadbu. Jinou variantou může být zavěšení skeletu od stropu. Pro šikovné kutily to nebude žádný problém a odpadnou vám starosti se stabilitou. Dále vás čeká jen příjemná práce, ozelenění.

Jaké vybrat rostliny?
Při výběru doporučujeme zaměřit se na rostliny, které jsou schopné žít epifytně, tzn. bez pěstebního substrátu. Např. zelené či stříbrné druhy tilandsií (Tillandsia ionantha, T. juncea, T. caput-medusae, T. bulbosa, T. brachycaulos, T. tricolor, T. usneoides). Skromné jsou i druhy z čeledi broméliovitých, s krásně vybarvenými listy či květenstvími (Aechmea fasciata, Vriesea splendens, Bilbergia nutans, Guzmania lingulata, Neoregelia, Cryptanthus). Dále můžete použít i některé druhy nenáročných orchidejí rodu Phalaenopsis, Dendrobium, jež v bytě ochotně vykvetou. Působivě budou vypadat i stínomilnější druhy kapradin (Nephrolepis - ledviník, Pellaea rotundifolia, Phlebodium, Pteris cretica - křídelnice, Platycerium parožnatka). Pro osázení květníku můžete použít některé druhy známých pokojových rostlin, které jsou plazivého nebo nízkého růstu a snesou částečné přistínění rostlinami ve vyšších patrech - zelenec, břečťan, maranta, Hypoestes, pepřinec, begonie, Cissus, Ficus pumila.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Technika vyvazování
Způsoby vyvazování jsou různé. Pro epifytní rostliny (tilandsie, bromélie, kapradiny, orchideje) postačí vyvázání jemným drátkem, vlascem nebo kokosovým vláknem přímo na dřevěný skelet. Ostatní orchideje a kapradiny vyvažte na větve i s květináčkem, a ten pak zamaskujte proužkem juty. Pokojové rostliny dolního patra zasaďte do zeminy s podílem humusu, určené pro pokojové rostliny, nebo zapracujte pomalu rozpustné granulované hnojivo.

Jako první vyvažte základní rozložení velkých, výrazně barevných nebo tvarově zajímavých rostlin, poté doplňte menší rostliny na okrajové větve. Váš strom se samozřejmě může vyvíjet a měnit a pro začátek opravdu postačí umístit jen několik vybraných druhů.

Závěrečný finiš
Teď už jen zbývá pěkný keramický, proutěný nebo dřevěný obal, který ukryje zasádrovaný květináč. Vhodné nasvícení bodovými světly dojem ještě umocní.

Aby vše pěkně rostlo, dopřejte stromu hezké místo s dostatkem světla, zálivku provádějte rosením pomocí rozprašovače a v dolním patře konvičkou. Používejte pokud možno měkkou dešťovou, jezírkovou, akvarijní či převařenou vodu. Dvakrát měsíčně přihnojujte hnojivem na list - VegafIor, Wuxal, Floran. V zimě nehnojte, a pokud je to možné, využijte i chladnější místnost k přezimování.

Převzato z časopisu Udělej si sám 10/2004

13.10.2004 | Marta Klimentová
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444