Nespalte se při výběru dřevěné podlahy! Víme, na co si dát pozor

Dřevěná podlaha je nestárnoucí klasika. Má své kouzlo ve všech svých podobách, ať už jde o prkna, parkety, a nebo třeba o méně běžné průmyslové mozaiky. Když vyberete tu pravou, bude ozdobou vašeho interiéru po dlouhá léta. Přečtěte si několik tipů, jak při pořizování dřevěné podlahy nešlápnout vedle, a objevte klady i zápory jednotlivých možností.

Výběr dřevěné podlahy je sice z části subjektivní záležitostí, na druhou stranu však platí několik obecných pravidel, které se při rozhodování vyplatí mít na paměti. Mimo požadovaný vzhled je potřeba zvážit i to, jak se podlaha bude využívat a kde bude umístěna.
 

Není podlaha jako podlaha

I když by se mohlo zdát, že mezi dřevěnými podlahami nemohou být propastné rozdíly, opak je pravdou. Jejich vlastnosti totiž z velké části ovlivňuje konstrukce. Na trhu se ve většině případů setkáte se dvěma typy dřevěných podlahových krytin –  s celomasivními a vrstvenými.
 

Masivní dřevěná podlaha je investice na celý život

Masivní dřevěné podlahy si svou oblibu zasloužily hlavně díky dlouhé životnosti. Stačí se o ně dobře starat, čas od času je zrenovovat a můžete si být jisti, že po nich budou běhat ještě vaše vnoučata. Jde tedy o investici na celý život – pokud ovšem neuděláte jednu z následujících chyb:
 
Pokládka v místnostech, kde je nestabilní vnitřní klima
V případě, že si masivní dřevěnou podlahu pořídíte do místnosti, kde dochází k výkyvům teploty a nebo vlhkosti, z celoživotní investice se rázem stane hodně drahý chvilkový špás. Masiv je totiž náchylný na okolní ovzduší a v nevhodných podmínkách může seschnout, nabobtnat či popraskat. Před pokládkou se proto ujistěte, že v prostoru, kde se podlaha bude nacházet, je vlhkost vzduchu přibližně 40 až 60 % a teplota v rozmezí 18 a 22 °C.

Pokládka na podlahové topení
Masivní podlaze nesvědčí ani teplo vydávané podlahovým topením. Kromě toho, že se na ní mohou vytvořit spáry a trhlinky, teplo navíc tlustými prkny hůře proniká a vytápění tak nemusí být efektivní.
 

 

Vrstvená dřevěná podlaha si rozumí i s podlahovým vytápěním

Vrstvené podlahové krytiny ze dřeva se skládají z několika vrstev – většinou se jedná o dvouvrstvé dřevěné podlahy nebo třívrstvé dřevěné podlahy. Díky tomuto typu konstrukce mají podlahy větší stabilitu, což znamená, že jsou odolnější při výkyvech tepla nebo zvýšené vlhkosti. Ve srovnání s podlahou z masivu mívají také nižší pořizovací cenu.
 
Na druhou stranu však nemůžete očekávat „nekonečné“ možnosti renovace jako u masivu. Nášlapnou vrstvu je u tohoto typu krytiny možné přebrousit jen několikrát.
 
Nyní už znáte hlavní rozdíly mezi jednotlivými typy dřevěných podlah a víte, na co si dát pozor. Nezbývá už nic jiného, než převést nově nabyté zkušenosti do praxe a vybrat tu pravou podlahu pro váš interiér. Nahlédněte na web společnosti Inparket a inspirujte se širokou nabídkou dřevěných podlah od renomovaných výrobců.
01.03.2021 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444