Nepřemožitelný pomocník v kuchyni - myčka nádobí

Hodiny a hodiny strávené u dřezu s houbičkou a jarem v ruce jistě netvoří nejproduktivnější část vašeho dne. Zvrásněná bříška prstů a bolavá záda jsou pak jedny z nepříjemných důsledků času promrhaného mytím nádobí, který můžete jinak trávit s rodinou nebo třeba u pěkné knížky. Myšlenka na myčku nádobí je pak velmi lákavá, na co se ale při výběru zaměřit?

Existuje několik faktorů, na které byste se měli při koupi myčky zaměřit. Kromě ceny, která bude pro mnohé klíčová, jsou také důležité rozměry, kapacita myčky, její hlučnost a v neposlední řadě také spotřeba energií, tedy vody a elektřiny.

Rozměry a kapacita


Tyto dva faktory v podstatě určují, jakou myčku si pořídíte. Co se týče rozměrů, existují v podstatě dva druhy myček, a to se standardními rozměry (60 cm) a pak menší modely, které jsou o něco užší (45 cm). Standardní modely pojmou až 15 sad nádobí, zatímco modely úzké pak sad až 9. Sada zde představuje nádobí bez větších kuchyňských pomůcek či hrnců. Pokud bydlíte sami nebo ve dvou, užší modely naprosto postačí, ale pro vícečlenné rodiny je třeba zakoupit modely širší.

Dále je důležité, jaké místo zabírá myčka v prostoru. Existují tři základní rozdělení, a to sice volně stojící, vestavěné a stolní (malé myčky například do kanceláří). 

Náklady na energie a hlučnost


Ačkoliv vám myčky ušetří spoustu práce, něco to přeci jen stát bude. Co se týče energetických tříd, drtivá většina myček se dnes již vyrábí v kategorii A a výše, tedy A+ až A+++. Náklady na jedno mytí se tak pohybují od tří do pěti korun. Spotřeba vody je pak zanedbatelná. Myčky jsou povětšinou tichá zařízení s hlukem maximálně do 50 dB.

Pak už tedy jen zbývá zvážit cenovou kategorii a design, aby vám myčka zapadla do současného interiéru. Dražší modely nabízí také spoustu speciálních funkcí, jako například odložený start, Aquastop (ochrana před únikem vody) či Fuzzy logic (přizpůsobení mycího programu počtu a míře ušpinění nádobí).
24.02.2020 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444