Nepodceňujte péči o dřevěné materiály

Dřevo je krásný přírodní materiál, který do zahrady patří, ať už se jedná o zahradní posezení nebo umělecké dílo. Je příjemné na dotek a přirozeně propojí přírodu s naším životním stylem. V kombinaci například s kamenem dokáže relativně obyčejnou zahradní chatku proměnit v designovou záležitost.


Jak docílit toho, aby dřevěná pergola vydržela na zahradě co nejdéle a pokud možno v témže stavu, v jakém byla na začátku? Možností je víc, ale nejvíce práce udělá kvalitní povrchová úprava.

Dřevo bez povrchové úpravy dlouho nevydrží

Lze bez přehánění říci, že povrchová úprava je pro trvanlivost dřeva a jeho uspokojivý vzhled naprosto klíčová. Neošetřené dřevo sice nějaký čas vydrží, ale jeho životnost se výrazně sníží a hlavně dozná velkou újmu, co se estetické stránky týče. Jinými slovy, zahradní altánek sice můžete nechat jen tak bez ochrany, ale počítejte s tím, že po podzimních lijácích a zimních mrazech to už nebude takový fešák jako na začátku.

Různé druhy povrchových úprav

Existuje spousta druhů povrchových úprav. Nejefektivnější variantou povrchové úpravy je bezpochyby tlaková impregnace. Mořidlo proniká hluboko do dřeva a dodává mu všech potřebné látky, díky kterým bude dřevo schopné odolávat i náročným klimatickým podmínkám, uchrání ho také před plísněmi, hnilobou a různými škůdci z řad hmyzu.

Drobnou vadou na kráse je, že dřevo získá důsledkem tlakové impregnace nazelenalý odstín a na jeho povrchu se vytvoří slabá a nepravidelná vrstva bílé krupice. Ta však časem z povrchu dřeva oprší a nazelenalý odstín se postupně přemění na šedou patinu. Kromě tlakové impregnace existují i další druhy povrchové úpravy. Při ošetřování dřeva se velmi osvědčily například tenkovrstvé lazurovací nátěry. Jejich hlavní předností je, že dodají dřevu potřebné obranné látky, prodlouží jeho životnost a zkrášlí vzhled dřeva, aniž by narušily jeho přirozenou kresbu. K ošetření dřeva se používají také různé laky, silnovrstvé lazury a další přípravky.

Tropické dřevo, to je jiný šálek kávy

Samostatnou kapitolou je ošetřování exotického dřeva. To má totiž úplně jiné absorpční vlastnosti než domácí dřeviny a řada přípravků, např. lazurovací nátěry, by se do exotického dřeva nevpila. Proto se k ošetření tropického dřeva používají olejovité přípravky, které do tvrdého dřeva lépe proniknou a dodají mu potřebnou ochranu před deštěm, vlhkem, škůdci apod.


Pár rad jak postupovat při povrchové úpravě

Dřevo, které chceme ošetřit některým z ochranných přípravků, by mělo být suché a co možná nejvíc dohladka zhoblované, aby co nejefektivněji absorbovalo impregnační přípravek. Pokud se chystáte natírat již v minulosti ošetřované dřevo, je velmi důležité, abyste bezezbytku odstranili starý ochranný nátěr a teprve pak přistoupili k nanášení nové vrstvy tenkovrstvé lazury nebo jiného ošetřujícího přípravku na dřevo.

Co ještě kromě povrchové úpravy prodlouží životnost dřeva?

Například u zahradních dřevostaveb, jako jsou pergoly, altány nebo zahradní domky, je dobré, když není dřevěná podlaha v přímém kontaktu se zemí a je mezi nimi alespoň malá distanční mezera. Dřevo není vystaveno takovému vlhku, sníží se tím riziko vzniku plísní a dřevo nebude pod takovým náporem škůdců. Jak toho ale docílit, aby se např. podlaha zahradní pergoly nedotýkala podkladu? Distanční mezeru mezi podkladem a podlahou nejlépe vytvoříte pomocí kotvících prvků, ideálně zemních vrutů.
13.02.2018
  • Vladeko spol. s.r.o.

    Vyrábíme zahradní nábytek, zahradní domky, chaty, ale i zastřešené zahradní pergoly, dřevěné masivní a dětská hřiště – veškeré výrobky ze dřeva pro dům i zahradu. Provádíme i montáže všech našich výrobků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444