Není okno jako okno, aneb jaké zvolit zasklení pro rodinný dům?

Dříve plnilo okno jednu základní funkci, a to ochranu před nepřízní počasí. Moderní výrobní technologie a způsoby zpracování skel nám však nyní umožňují vyrobit okna, která mají další funkční vlastnosti.

Izolační zasklení představuje složení, které obsahuje dvě nebo tři tabule skla oddělené prostorem naplněným suchým vzduchem nebo plynem. Skla jsou opatřována funkčními vrstvami, které dokáží regulovat prostup tepla. Tato kompletace dokáže zadržet v domě teplo, či využít bezplatnou sluneční energii (tzv. sluneční zisky) a vy můžete vypnout topení a ušetřit. V teplejších dnech pomůže izolační zasklení zadržet sluneční teplo mimo dům a zajistit tak maximální pohodlí a pohodu ve všech ročních obdobích.

Světlo - teplo - estetika

Je prokazatelné, že dostatek světla má vliv na pohodu a zdraví uživatelů. Protože chceme dostat do interiéru co nejvíce přirozeného světla, zvětšují se i prosklené plochy v projektech domů. Velká okna mohou snížit náklady na dodatečné osvětlení. Čím větší okna zvolíme, tím větší nároky na ochranu před přírodními podmínkami na ně klademe.

Věděli jste, že hodně tepla ve vašem domě přijde nazmar? V průměrném domě čtvrtina tepla uniká stěnami a až 40 % okny. Okno je tedy nejslabším článkem obálky domu. Nevhodně naprojektované sklo do otvorové výplně může mít z hlediska tepelně izolačních funkcí za následek, že se nám dům bude v létě přehřívat a v zimě nám bude unikat teplo ven, či ve velmi chladných dnech chlad dovnitř domu.

Mnoho majitelů domů, ať při nové výstavbě či rekonstrukci, řeší ostatní stavební materiály mnohem důkladněji než výběr oken, který se často zaměřuje pouze na výběr materiálu či barvy rámů a skleněná výplň a složení ustupuje do pozadí, nebo se přikloní k tzv. běžnému složení. Výplně oken však prošly za poslední léta obrovským technologickým vývojem a umí mnohem víc. 

Než se rozhodnete, ujasněte si, co od zasklení požadujete

Je velmi důležité co nejpřesněji formulovat své specifické požadavky v základních otázkách týkajících se úrovně tepelné izolace, přirozených tepelných zisků ze slunce nebo naopak protisluneční ochrany. Správně zvolené zasklení musí zohlednit všechny podstatné parametry s ohledem na typ výstavby (renovace vs. novostavba), energetické požadavky (dům v energetickém standardu, pasivní, aktivní dům apod.) a klimatické podmínky příslušného regionu. Velikost otvorů či orientace ke světovým stranám, protihluková izolace a bezpečnost hrají další důležitou roli při samotném návrhu vašeho zasklení. Návrh složení oken se možná promítne ve vyšší ceně, porovnejte však tento rozdíl z hlediska dalších nákladů na technologie (vytápění, klimatizace, osvětlení, dodatečné stínění apod.). Zkušený odborník by vám měl navrhnout okno, které vaše požadavky splní a zároveň bude respektovat celkový koncept a technologie domu.

 

Nejde jenom o „účko“ - ptejte se, diskutujte, navrhujte a hledejte řešení

Kdo se již setkal s problematikou oken, zdá pojem Uw (resp. Ug). Takzvaný koeficient prostupu tepla (U) vyjadřuje tepelně izolační vlastnosti (g – zasklení, w – celého okna); jeho hodnota je vyjadřována v jednotkách W/m2.K.  Mějme na paměti, že jeho hodnota se zhoršuje samotným osazením do rámu okna (např. volba materiálu či kvalita práce). Desetinný rozdíl by tedy neměl být kritériem ve vaší volbě. Stejně tak je třeba si uvědomit, že jde sice o důležitý parametr, ale je nutné ho hodnotit s ohledem na velikost výplně, umístění výplně na fasádě, vzhledem ke světovým stranám, požadovaným funkcím dané výplně i typ místnosti, kde bude výplň osazena. Jeho nízká hodnota tak nemusí být „zaklínadlem“, které výběr rozhodne.

Solární faktor SF nebo také g (%) určuje, kolik tepelné energie ze slunce projde zasklením do interiéru, respektive kolik přírodního tepla dokážeme získat ze slunečního záření do interiéru. Tato hodnota je důležitá především v zimním období, kdy v případě pasivních či nízkoenergetických domů okna slouží ve slunných dnech jako „tepelný zdroj“. Jednoduše řečeno, čím vyšší solární faktor, tím lépe. Standardní doporučení je v případě skel dosahovat solárního faktoru nad 50 procent.

Světelná prostupnost LT (%) nám říká, kolik světla ze slunce projde zasklením do interiéru domu. Jeho vysoká hodnota zajišťuje vyšší prostup přirozeného světla, což vyžaduje menší potřebu dodatečného umělého osvětlení. 

Okna na jih, nebo východ?

Projděme nyní problematiku orientace domu vzhledem ke světovým stranám. V případě oken na jih můžeme počítat s „pasivními“ solárními zisky v zimních měsících, proto je vhodné zvolit zasklení, které bude mít nejenom dobrý součinitel prostupu tepla, ale současně i co nejvyšší solární faktor. Tím pádem bude moci teplo ze slunce prostupovat přes sklo a „vytápět“ nám interiér domu. Naopak v létě nebude v takové míře docházet k přehřívání místností. Slunce je totiž vysoko, sluneční paprsky tedy nebudou dopadat kolmo na prosklenou plochu a jako stínicí prvek nám mnohdy poslouží větší ostění či vodorovná markýza. U oken orientovaných na východ a západ je situace opačná. Solární zisky můžeme získávat pouze v letních měsících, což je nežádoucí především z důvodu přehřívání místností. Proto je dobré navrhovat zasklení, která mají co nejlepší součinitel prostupu tepla, aby byly maximálně sníženy tepelné ztráty prostupem v zimě, a současně co nejnižší solární faktor. Čím nižší solární faktor je navržen, tím méně tepla v létě projde do interiéru. V případě velkých prosklených ploch však ani při správném návrhu není vyloučeno přehřívání, avšak je sníženo na minimum. U oken orientovaných na sever je zřejmé, že solární zisky nejsou výrazné ani v zimě ani v létě, proto se při návrhu zaměřujeme především na součinitel prostupu tepla a solární faktor není tak důležitý.

A jak tedy naše povídání shrnout? V první řadě je třeba mít na paměti, že okna nelze navrhovat a vybírat jen podle hodnoty jednotlivých parametrů zasklení. Je třeba vycházet také z orientace domu vzhledem ke světovým stranám. Dobře vybrané zasklení umožní získávat solární zisky tehdy, když jsou potřeba a zamezí prostupu tepla a nadměrnému zahřívání v letních měsících a to i v případě velkých oken, aniž bychom museli snížit své estetické a energetické požadavky. Vybrat správné zasklení zkrátka není snadný proces. Abychom dosáhli optimálního výsledku, musíme brát na zřetel celou řadu informací a faktorů. Ve většině případů nelze říci, že jeden parametr je důležitější než druhý. Návrh zasklení je spíše výběr kompromisu s co nejlepším výsledkem.  

Šetrně k životnímu prostředí

Energetická náročnost a uhlíková stopa je v popředí současného stavebnictví. Společnost AGC Glass Europe jako jeden z hlavních hráčů ve stavebním sektoru - výrobce  a zpracovatel plochého skla - nabízí širokou škálu vysoce výkonných skel určených pro rezidenční i komerční aplikace. AGC patří mezi světové výrobce, kteří se snaží snižovat spotřebu energie svými výrobními postupy a vyrábět výrobky šetrné k životnímu prostředí. Používání takových výrobků vede ke snižování nákladů na energie a k redukci uhlíkové stopy v rámci doby používání i po jejím skončení. Jako jediný výrobce v tomto sektoru má nejširší portfolio výrobků s environmentálním označením1

Máte další požadavky?

Funkční tepelně izolační vrstvy lze v izolačním skle kombinovat s dalšími typy skel pro splnění vašich požadovaných funkcí:

  • Bezpečnost obyvatel a ochrana před zloději (Stratobel)
  • Zvýšená protihluková izolace (Stratophone)
  • Úprava transparentnosti zasklení pro více soukromí, estetický požadavek (Matelux, Imagin…)
  • Integrované stínicí prvky (Thermobel STORE) aj. 
 
Pro více informací kontaktujte vašeho výrobce oken nebo navštivte webové stránky AGC  www.agc-processing.cz, www.agc-fenestra.cz nebo www.agc-trencin.sk.
 


1Cradle to Cradle Certified® - program posuzování výrobků z hlediska jejich udržitelnosti v průběhu celého životního cyklu.
16.11.2023 | PR
  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444