Není WPC jako WPC - detaily určují kvalitu

Čím dál častěji si pro stavbu teras lidé vybírají dřevoplastová prkna (z anglického wood-plastic composite, zkráceně WPC). Čím to je? S moderní dobou, která nás nutí využít každé volné chvilky, vzrostly nároky i na dlouhou trvanlivost a snadnou údržbu našich teras. O to více, pokud se jedná o terasu u bazénu.

Už jen málokdo si dnes libuje v každoročním natírání terasy, spojeném s výměnou shnilých či poničených částí. Dlážděnou terasou zase rád prorůstá mech, který pak lovíte z bazénu. I při výběru WPC terasy je ale potřeba zpozornět, protože není WPC jako WPC. Na co si dát při výběru WPC pozor a jak nepodlehnout sladkým slibům prodejců?

Ještě více než vzhled, který je pro někoho na prvním místě, jsou důležité vlastnosti materiálu s ohledem na jeho zastarávání a změny způsobené vlivem počasí. Právě vlastnosti totiž ovlivní, jak dlouho zůstane terasa stejně krásná od jejího pořízení a instalace.  Pokud se budete řídit pouze vzhledem, může vás vaše terasa brzy nemile překvapit.
   
Pokud chcete vědět, jak bude vypadat vaše terasa po delší době, zkuste se zeptat přátel, známých nebo si zjistěte reference na tematických diskusních fórech. Pokud se nemáte koho ve svém okolí zeptat, navštivte nejbližší terasové centrum nebo vzorkovnu, kde uvidíte terasy celoročně vystavené mrazu, dešti i sluníčku. Osaháte si materiál, odnesete si vzorek terasy domů a dozvíte se vše, co potřebujete.

Zásadním faktorem určujícím vlastnosti WPC terasy je zejména složení a postup výroby terasových prken. Na trhu existuje mnoho prodejců WPC, ale jen několik českých výrobců. Někdo vám bude tvrdit, že nejlepší jsou dutá (také se jim lidově říká „komůrková“) prkna, někdo bojuje za tzv. koextrudovaná, neboli poplastovaná prkna. Ano, plast vydrží víc než dřevo, ale je také příjemnější na dotek? Plastový povrch má na slunci vyšší povrchovou teplotu a může klouzat. „Komůrky“ jsou oblíbené zejména pro svoji cenu (menší spotřeba materiálu při jejich výrobě) a z důvodu prodyšnosti. Každá dobře položená a odvětrávaná terasa dýchá dobře i bez komůrek. Dutá prkna musíte naopak spádovat kvůli zajištění odvodu vody kondenzující se v dutině (díky rozdílu teplot u země a nad terasou). Vyšší nasákavost a vznik plísní v dutině může způsobit, že se prkno zkroutí a rozpadne.

Dřevo je bezesporu na dotek nejpříjemnější, je to prostě kus přírody. Proto se o něj ale musíme starat jako o každou živou věc. S léty a vlivem počasí ztrácí svou původní barvu, šedne a často se i začne odlupovat, což může způsobovat vytváření nepříjemných třísek. Kvalitní WPC proto kombinuje oba zmíněné materiály – dřevo a plast, skládá se ze složky dřevěné (ideálně 60%) a složky plastové (ideálně HDPE 40%). Tento poměr zaručí, že ve výsledku získáte ty nejlepší vlastnosti obou materiálů, u prken WoodPlastic® dokonce v celém svém objemu a nikoli jen na povrchu nebo uvnitř.

Samočistící WPC terasu byste jen těžko hledali a pokud vám ji někdo slibuje, nenechte se oklamat. Každá terasa se občas ušpiní: pylem, prachem, nánosy bahna či hlíny od domácích mazlíčků, jídlem nebo pitím při letních grilováních nebo venkovních oslavách. Občas je zkrátka potřeba vzít hadici a terasu opláchnout, na skvrny lze použít pouze běžné čistící prostředky na nádobí.

Pokud jste technicky založeni a máte rádi objektivní důkazy kvality, můžete porovnávat technické vlastnosti WPC – důležité jsou tvrdost, smrštění, odolnost proti nárazu, skluznost za sucha a za mokra, tepelnou roztažnost, odolnost proti plísním, dřevokaznému hmyzu a houbám, migrace prvků (mj. určuje dle směrnic EU bezpečnost hraček) nebo třeba zda mají terasová prkna WPC stavebně technické osvědčení či UV ochranu.
04.06.2018 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444