Nejčastější chyby v našich domovech z pohledu Feng Shui

Stále intenzivněji k nám z východu proniká učení o harmonii v prostoru zvané Feng Shui, které nám ukazuje, že nás naše domovy mohou povzbuzovat v naší práci, podporovat vyvážený vztah a přispívat k rodinné harmonii. Zajímá vás, zda i ve vašem domově nenajdete jednu z nejčastějších chyb, které mohou neblaze působit na kvalitu vašeho života?

Vchod do domu je naprostý základ. Pokud nebudete mít vyladěný vstupní prostor a hlavní dveře, nemůže k vám domů proudit dostatečné množství životodárné energie a poznáte to především na sobě. Pokud jste po příchodu domů apatičtí, bez energie a unavení, může k tomu přispívat i nedostatečně vyživený prostor kolem vás.

Přístupová cesta k vašemu vchodu by nikdy neměla být rovná. Ve Feng Shui dáváme vždy přednost přirozeně zvlněným tvarům. Pokud jí rovnou máte, můžete docílit alespoň optického zvlnění pomocí umístění květináčů střídavě po stranách cesty.

Zvláštní pozornost poté věnujte vstupním dveřím, kterým ve Feng Shui přezdíváme ústa domu. Dveře společně s chodbou plní důležitou funkci přechodného prostoru mezi vnějším světem a našim vnitřním intimním prostorem. Dbejte tedy na perfektní funkčnost hlavních dveří. Musí být v perfektním stavu, nevrzající, dokonale natřené, čisté, s hladkým chodem. Měňte pravidelně rohožku, omývejte dveře a okolí vstupu octovou vodou.

Dvě základní disharmonie vnitřního prostoru


Vyhněte se přímým liniím, které tvoří nebezpečnou energii
Tuto energii s neblahými účinky produkují rovné dlouhé trajektorie v našich obydlích. Příkladem může být rovná dlouhá chodba či velké okno naproti dveřím do místnosti. V těchto případech se snažíme energii zpomalit vkládáním například koberců do přímé dráhy, zavěšováním broušených křišťálů či odvádíme pozornost od velkého okna umístěním velké květiny do jeho popředí.

Tuto rychlou energii nebo-li Sha Qi (čteme Ša Či), jak ji ve Feng Shui nazýváme, tvoří i přílišné množství otevřených polic a regálů. Vyvarujte se pokud možno umísťování polic v blízkosti míst, kde trávíte mnoho času jako vedle pohovky, pracovního stolu či postele.


Hromadění věcí s sebou přináší stagnaci
Harmonie vychází z přírody a stejně jako po staletí nebylo vhodné stavět příbytky vedle tlejících bažin, není dobré energii stagnace podporovat uvnitř našich domovů v podobě skladování množství nábytku, oblečení či předmětů, které neužíváme. Naše domovy by neměly být skladištěm, a to ani na půdách či ve sklepeních. To že nepořádek nevidíme, neznamená, že nepůsobí na kvalitu našeho života.


Udělejte si věcech pořádek a odstraňte vše nepotřebné, rozbité a nepoužívané. Pokaždé, když si poté budete chtít do domu přinést něco nového, vyberte jednu starou věc a darujte ji, či vyhoďte. Nenechte skladované věci negativně ovlivňovat kvalitu prostředí, ve kterém žijete.

Sušené květiny symbolizují mrtvou energii
Sušené květiny přináší stagnaci, a zvláště ve větším množstvím působí nepříznivě na energii celého obydlí. Příliš mnoho stagnace přispívá k nemocem, apatii a vyčerpání.


Odchází nám opravdu energie skrze naši toaletu?

Možná jste se setkali s názorem, že otevřený poklop od toalety je pro harmonické proudění energie v našich domovech skutečnou pohromou, jelikož tudy uniká velké množství energie.

Tato domněnka však pochází primárně z historie. Toaleta ve staré Číně měla podobu díry v zemi, která skutečně pobírala množství okolní energie. V současné době se s naší moderní toaletou nemusíme příliš bát. Co však považujeme za riskantní uspořádání, které je třeba řešit, je toaleta naproti hlavním dveřím. V takovém případě umístěte na dveře toalety malé kulaté zrcátko či osmihranné zrcátko Ba Gua. Dveře toalety by měly být co nejméně výrazné, ideálně splývat barvou s okolní zdí.

Zrcadla v našich domovech mohou velmi pomoci, ale také uškodit

Jak jsem již naťukla výše, zrcadlo může být velmi účinný léčebný prostředek. Stejně nám však může znepříjemnit situaci. Určitě bychom se měli vyvarovat velkému zrcadlu naproti hlavním dveřím. Domov nás má vítat, nikoliv odrážet zpět.

Určitě byste se také neměli vidět v zrcadle z vaší postele. Zrcadlo v ložnici obecně narušuje kvalitní spánek a působí rušivě na psychiku. Pokud již zrcadlo v ložnici máte, zakrývejte ho na noc.
 

Kaktus jako křehký ochránce našich domovů

S kaktusy je potřeba v interiéru nakládat velmi obezřetně, jelikož jeho ostny produkují Sha Qi. Kaktus je však navzdory své pichlavosti v jádru křehký a může být naším ochráncem, umístíme-li ho do západního okna. Západ je tradičním Feng Shui vnímán jako strana, ze které nám může hrozit nebezpečí.

Pokud vás Feng Shui zajímá a rádi byste se dozvěděli více, sledujte náš blog.
16.05.2018 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444