Nebydlete jako brambory. Jak na prosvětlený domov

Stavíte, bydlíte, nebo teprve nový domov plánujete? Mělo by to být útulné a prosvětlené místo? Máte rádi zdravé denní světlo? Většina lidí zřejmě odpoví ano, pokud jejich otec není netopýr a nežije převážně v noci.

Chcete se doma cítit dobře? Kupujete si kvalitní nábytek, nešetříte na oknech nebo podlaze? Místnosti by měly být dobře prosvětleny, aby se rodině dařilo dobře stejně jako rostlinám či domácím mazlíčkům.

Jak se cítíte naopak ve sklepě? Pojďme si popsat sklep. Je to prostor bez oken, kde svítí pouze umělé osvětlení a neslouží k celodennímu pobytu. Jaké zažíváte pocity při návštěvě tohoto místa? Jsou to pocity radosti, či opačné? 

Sklep zřejmě nebude to místo, kde se budete cítit dobře a často jej vyhledávat. A přitom většina lidí si takový „sklep“ doma záměrně vytvoří. Místo, kde se často pohybuje celá rodina včetně dětí. Jedná se o vnitřní chodbu domu. Majitelé bungalovů by jistě mohli sami vyprávět, jak je příjemné chodit z prosluněných místností plných jasu a denního světla do „sklepa“, tedy vnitřní tmavé chodby.

A přitom i v této části domu můžete mít přirozené zdravé denní světlo. Řešení je tak snadné! Ve vnitřních chodbách, ale také koupelnách, kuchyních, kancelářích nebo dílnách, kde klasická okna nestačí, můžete mít denní světlo.  Řešením je světlovod. Jiná forma okna, která má oproti němu řadu dalších výhod. 

Okno versus světlovod

Okno je pevná instalace a nedá se s ním dodatečně hýbat. Světlovod můžete v případě potřeby přemístit (jeho spodní část, která rozptyluje denní světlo) a prosvětlit nejvíce potřebné místo. Kvalitní světlovod s protikondenzačním prvkem – dvojsklem, které je plněné izolačním plynem (patent Blue Performance), nejen že nekondenzuje, navíc oproti střešnímu oknu neodvádí teplo a v létě naopak nepřetápí dům.

Křišťálová kopule nestárne, nezežloutne a zaručí nezměněnou svítivost desítky a desítky let, tubus se stříbrem nerozkládá spektrum denního světla, naopak jej přivádí v plné bohatosti.

Koncová část – difuzér, rozptyluje denní světlo do velkého prostoru, čímž získáte náhradu několika oken. Člověk je zvyklý na přirozené denní světlo seshora, ne ze strany. To zajistí světlovod.

Milovníci led osvětlení jistě namítnou, že světlovod bude drahý a jde hlavně o návratnost (základní sada světlovodu přitom stojí přibližně stejně jako kvalitní okna). Proč tedy dávat do domu vůbec okna, stačí všude levné led osvětlení a je ušetřeno. Chtěli byste v takovém domě žít? Jakou návratnost tedy mají okna? Jakou váš dům? Kolik se vyplatí ušetřit na zdraví vašem i vaší rodiny?
Vyberte si. Můžete svůj život prožít v pohodě, zdraví a užít si bydlení v krásně prosvětleném domě, nebo můžete navštěvovat sklep. Bydlete a žijte jako lidé a ne jako brambory, které patří do sklepa a do tmy. Máte plné právo mít prosvětlený dům a žít se svou rodinou zdravě. Normální je mít všude denní světlo, normální je mít okna a světlovody.
Autor textu: Bc. Radim Kostaňuk, výkonný ředitel firmy Lightway
23.04.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444