Na výběr dveří se musí chytře

Dveře a zárubně si nepořizujeme na pár let, a proto by měly v interiéru nejen dlouho a spolehlivě sloužit, ale i dobře vypadat. Nevybírejte je tedy jako solitér, ale jako praktickou a sladěnou součást celého interiéru. Dveře si musí rozumět s dispozicemi vašeho bytu či domu i se vším jeho vybavením.

Začněme s výběrem dveří od začátku. Ptáte se, kdy je vlastně pro takové rozhodování ten správný čas? Odpověď zní: už ve fázi projektu či hrubé stavby, protože rozhoduje velikost a umístnění stavebních otvorů. Než se tedy pustíte do výběru vzhledu dveří, zvažte možné způsoby jejich otevírání.
Shrnovací dveře jsou zpestřením interiéru, které zároveň šetří místo. foto: SEPOS Dveře posouvat či shrnovat? Proč ne?

Pokud v některé místnosti potřebujete ušetřit prostor, neopomeňte využití posuvných dveří. Takové dveře vaše bydlení zároveň promění ve vzdušnější a nápaditější. „V posledních letech posuvný způsob otevírání v českých interiérech stoupá na oblíbenosti, a to jak ve variantě posuvné na zeď, tak do stavebního pouzdra. Své místo z pohledu praktičnosti i moderního vzhledu si také opět našly dveře shrnovací, které si dnes, oproti minulosti, můžete vybrat z široké škály povrchových úprav,“ zmiňuje paní Eva Kašíková, ředitelka obchodu společnosti SEPOS, spol. s r.o., jednoho z předních prodejců dveří a zárubní v ČR. Naopak do větších průchodů je efektní využít dveře dvoukřídlé, ať už například v posuvu křídel směrem od sebe, paralelně za sebe nebo jako otočné či kyvné.

Posuvný systém SGR2 zajistí pohyb dveří po stěně, součástí kompletu je garnýž, kolejnice a bezfalcový doraz, foto: SEPOS
Světlý vs. tmavý dekor

Myslete na to, že dveřní křídlo je v interiéru nemalá plocha, která dokáže prostor opticky rozjasnit, ale také naopak utlumit. Do malometrážního bytu nebo úzké tmavé chodby se proto doporučují spíše světlejší dekory. Obecně se dveře ladí buď totožně s odstínem podlahy, nebo naopak kontrastně. V případě, že potřebujete interiér prosvětlit, zvolte raději shodný světlý dekor na podlaze i dveřích.
Estetickou ladnost bezfalcových dveří podporují skryté závěsy (foto 1) Otočné bezfalcové dveře poznáte na první pohled, jsou v naprosté rovině se zárubní (foto 2), foto SEPOSKam zmizely závěsy?

Už jste někdy viděli dveře bez závěsů neboli pantů? Takové sice neexistují, ale na první pohled tak mohou vypadat dveře bezfalcové. „Jedná se o typ dveří, který dnes větší výrobci dveří již běžně vyrábí. Dveře nemají polodrážku, ale jejich plocha je v absolutní rovině se zárubní, která je tomuto typu také přizpůsobena. Používají se právě skryté závěsy, aby nerušily celkový designový koncept modelu,“ upřesňuje paní Eva Kašíková. Bezfalcové dveře jsou díky těmto detailům opravdu vyladěným prvkem vhodným do moderních interiérů
Dveře, které dovedou víc

Dveřní křídlo nemusí pouze opticky oddělovat prostor. Například vstupní dveře do bytů by měly chránit váš majetek, a proto byste si je měli pořídit v bezpečnostním provedení. Dveře propojující například obytný prostor s garáží zase vyžadují speciální vnitřní úpravu odolnou proti požáru do 30 minut. I pro místnosti jako je pracovna, ložnice nebo dětský pokoj existují speciální dveře. Jedná se o protihlukovou variantu dveřního křídla, díky které si snadno zajistíte soukromí a nerušený klid, ať už na spánek nebo práci.
Bez dveří se žádná domácnost neobejde, vybírejte je proto včas a pečlivě zvažte veškeré vaše nároky. I když je vzhled tím prvním, co vás u dveří zaujme, nezapomínejte na jejich praktičnost z pohledu každodenního užívání.   

Přijďte si vybrat do jedné ze vzorkových prodejen SEPOS, které najdete po celé ČR a kde jsou vám k dispozici odborní poradci a zkušení montážníci. Více na www.sepos.cz.
30.10.2012 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444