Na pozadí současné japonské architektonické scény

Úvodník časopisu ERA 21 6//2005

Některá velká japonská města jako Tokio procházejí dramatickou proměnou, která nemá v posledních desetiletích obdoby. Propad cen půdy po zhroucení bublinové ekonomiky a politika vládního kabinetu premiéra Koizumiho po roce 2001 nazvaná „Obroda města“, která zahrnuje uvolnění limitů užitných ploch v poměru k zastavěnosti pozemků v městských centrech, mají za následek rozsáhlé rozvojové aktivity odrážející se v nové mrakodrapové zástavbě.

Často se tak děje bez základního urbanistického konceptu, což je v mnohých částech Tokia výrazně patrné. V rychlosti a extrémní proměně se existující městské krajiny stávají nečitelnými, místní komunity jsou rozvraceny a množství historických staveb bořeno. Tato situace však u mnohých japonských architektů nevyvolává pesimismus, současnost vnímají spíše jako danou skutečnost neoddělitelně spojenou s životem v metropoli. Architekti se snaží nalézt nové způsoby tvůrčího myšlení a fyzického prostoru, kde mohou i v dnešní nehostinné realitě uskutečnit své vize.
Ve výsledku můžeme popsat tři specifická pole působnosti současných japonských architektů. Aktuální módu vyznávanou mladými lidmi představují malé soukromé domy a byty v městských centrech navržené špičkovými i začínajícími architekty. Ty se stávají jednou z nejúžasnějších a nejsledovanějších oblastí současné japonské scény. Druhým polem jsou soutěže na realizace veřejných staveb pro městské samosprávy, jež podporuje demokratická politika země. Jejím výsledkem jsou mnohé významné projekty poslední doby, jako například Mediatéka v Sendai. A za třetí jsou to sídla zahraničních módních salonů, která poslední dobou zcela nabourávají tradiční představy o obchodním prostoru jako takovém. Určitý zájem se též přesunul k ekologickým a zemětřesení odolným projektům a konstrukcím, zvláště po velké katastrofě v Kóbe v roce 1995.
V tomto čísle časopisu Era 21 můžete nalézt množství výjimečných realizací současných japonských architektů a inženýrů právě ve výše jmenovaných oblastech. Věřím, že budou dostatečně podnětné pro architektonické myšlení ve vaší zemi. Současně doufám, že skrze množství těchto „pokusů“ pochopíte, že ani současní japonští architekti si stále nejsou jisti, jak by měli zacházet se složitou realitou současných měst a životního prostředí.
  • Vydavatelství ERA

    České Vydavatelství ERA vzniklo v roce 2000 s cílem přinášet čtenářům užitečné a kvalitní publikace z oblasti architektury, stavitelství a psychologie pro odborníky i širší čtenářskou obec. Cílem je mapovat nové trendy a dosud nezpracovaná témata.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444