Na kvalitu vnitřního prostředí domu se vyplatí myslet včas

Lidé dnes více než v minulosti tráví čas ve vnitřních prostorách, tedy v práci, doma, ve škole. To byl také jeden z důvodů proč se Světová zdravotnická organizace začala zabývat kvalitou vnitřního ovzduší. Na rozdíl od kvality vnějšího ovzduší, kvality potravin, vody a dalších nebyla tato oblast dlouho řešena.

Kvalitu vnitřního ovzduší většinou vnímáme subjektivně. Záleží na citlivosti každého z nás. Rozhodující vliv na kvalitu ovzduší v domě má řada faktorů, krátkodobých i dlouhodobých.
Mezi krátkodobé patří kvalita vnějšího ovzduší, objem vzduchu na jednu osobu, výměna vzduchu a aktivity v domě jako jsou úklid, vaření apod. Krátkodobé vlivy lze celkem snadno eliminovat změnou chování a užívání staveb. Na dlouhodobé faktory, které mají vliv na kvalitu vnitřního prostředí, se vyplatí myslet dříve.

Pokud uvažujete o stavbě vlastního domu, rekonstrukci nebo se k ní chystá přikročit společenství vlastníků či družstvo v domě, ve kterém bydlíte, můžete včas učinit rozhodnutí, která budoucí kvalitu vnitřního ovzduší výrazně ovlivní. Mezi dlouhodobé faktory patří hlavně konstrukce domu, použité stavební materiály a vnitřní zařízení. Nejdiskutovanější látkou s negativním vlivem na kvalitu vnitřního prostředí je formaldehyd. Jeho největším zdrojem může být právě vnitřní vybavení - nábytek, podlahové krytiny, koberce apod.

Jednu z nejdůležitějších součástí stavby dnes představují izolace. Jejich význam pro kvalitu vnitřního ovzduší je zásadní, protože ovlivňují prodyšnost konstrukce domu Některé z nich ale mohou být rovněž zdrojem výparů zmíněného formaldehydu. Řada izolací je totiž stále vyráběna pomocí formaldehydové pryskyřice.

Pokud tedy volíte izolaci pro svůj dům a nechcete v něm mít zdroje formaldehydu, můžete vybírat mezi přírodními materiály na bázi celulózy nebo zvolit izolaci vyrobenou bezformaldehydovou technologií, jako je například skelná vlna od společnosti Knauf Insulation, vyrobená pomocí patentované ECOSE Technology. Skelná vlna má na rozdíl od celulózy nejvyšší reakci na oheň, je nehořlavá. Celulóza je oproti tomu hořlavý materiál a pro zlepšení požárních vlastností se musí impregnovat chemickými zpomalovači hoření.
          
Výrazný vliv na kvalitu vnitřního ovzduší má izolace také díky svým difuzním vlastnostem. Pokud uvažujete o zateplení svého domu, případně podobnou otázku řeší družstvo nebo společenství ve vašem bytovém domě, seznamte se důkladně s dopady použitých materiálů na výslednou kvalitu vnitřního prostředí. Zateplení totiž může konstrukci domu učinit nepropustnou.
 
„V případě nevhodně zvoleného materiálu může dojít například k výraznému zamezení přirozeného toku vlhkosti,  tzv. „dýchání“ domu, v důsledku kterého může docházet k tvorbě plísní a ke zvyšování koncentrace alergenů v obytném prostoru,“ vysvětluje aplikační manažer Knauf Insulation, Ing. Milan Pokrivčák.

05.06.2012 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444