Na jarní postřiky zahrady je v březnu ideální doba

Březen, to je čas probudit zahradu ze zimního spánku. A taky ta správná chvíle, kdy ošetřit stromy a další rostliny před škůdci. Než se pustíte do jarních postřiků, zodpovězte si na otázky: co, kdy, kde, jak a čím. Poradíme vám, proč je důležité vybrat správný postřikovač i čím se při postřikování řídit.

Volba správného postřikovače

Postřikovače a rozprašovače nejsou určeny jen k ochraně rostlin před škůdci, ale také k hubení plevele a hmyzu, k dezinfekci nebo k rosení a aplikaci hnojiva. Vyměnit postřikovač za konev se nevyplatí, roztok po rostlinách steče a účinek je mizivý. Naopak postřikovač rozstříkne malé kapičky, které na stromech a listech ulpí. Jeho výhodou je také přesné dávkování a rovnoměrná aplikace.

Zbylý roztok se nedá dlouho skladovat, proto vám správná volba velikosti postřikovače ušetří materiál i usnadní práci. Pokud použijete příliš velký, budete muset nevyužitý roztok zlikvidovat. Pokud však zvolíte příliš malý, zdržíte se opakovanou přípravou roztoku.

Řada postřikovačů je koncipována tak, aby jej mohli používat praváci i leváci. Z hlediska vnitřní stavby se postřikovače dělí na pístové a membránové. Pístové jsou nejběžnější, pomocí pístu kapalinu natlakujete do vzdušníku, z něhož se pak kapalina rozprašuje. Membránové se zase hodí pro hustější postřik, špatně rozpustné látky nebo vodu s nečistotami (třeba dešťovou nebo z potoka).
 

Typy postřikovačů

Podle velikosti můžeme postřikovače rozdělit na 3 hlavní typy. Za prvé jsou to malé pístové ruční postřikovače a rozprašovače s objemem do 2 litrů, s nimiž si vystačíte při péči o pokojové a balkonové rostliny nebo při ošetření malého množství rostlin na zahradě. Pro běžně velkou zahradu se více hodí středně velké postřikovače (do 11 litrů), které se nosí pomocí popruhu přes rameno.

Na opravdu rozsáhlé plochy (sady, vinohrady apod.) či vysoké a husté koruny stromů už se vyplatí sáhnout po velkých postřikovačích s popruhy na záda (12-20 litrů). Vyrábějí se také v motorové a akumulátorové variantě, což výrazně urychluje práci. Na druhou stranu jsou také dosti těžké, jejich přenos si však můžete ulehčit pomocí vozíku.
 

Kdy postřikovat

Do jarního postřikování se pusťte na přelomu zimy a jara (tedy nejlépe v březnu), jakmile teploty dosáhnou asi 10 °C. Při nižších teplotách se účinek zmenšuje, takže čím tepleji je, tím lepšího výsledku dosáhnete. Důležité je, aby bylo bezvětří a nehrozil déšť. Při větru totiž dochází k velkým ztrátám a ke kontaminaci okolí včetně vás. Postřik navíc musí stihnout uschnout. 

Jak postřik působí

Vhodný roztok vybírejte podle typu škůdce, kterého se chcete zbavit. Důležité je naředit přípravek v poměru doporučeném výrobcem. Často je zapotřebí postřik opakovat. Jelikož postřik působí skutečně jen tam, kde jeho kapky dopadnou, postupujte proto pomalu a důkladně.

Jarní postřiky jsou založeny na bázi rostlinného oleje, který v kůře přezimující vajíčka, larvy či kukly překryje tenkým filmem. Díky němu se škůdci udusí. Nejpozději do začátku rašení můžete zatočit se sviluškou ovocnou, merou jabloňovou, mšicí jabloňovou, puklicí švestkovou, vrtulí švestkovou, štítenkami, píďalkami či housenkami drobných motýlů. Postřiky se vyplatí zvláště u jabloní, broskvoní, meruněk, mandloní, angreštů či rybízů. Na okrasných rostlinách se zase jedině na jaře zbavíte hálčivců a vlnovníkovců.


Pokud se nechcete spoléhat pouze na postřikování, můžete ho doplnit i mechanickými opatřeními. Když postiženou kůru oškrábete a spálíte a odstraníte nemocné a napadené výhony, škůdce tím dosti oslabíte. Důležitý je i průběžný úklid kolem stromů, zvláště starého listí a plodů pod nimi. Tradiční bílení kmenů vápnem pak ochraňuje strom před mrazem, ale slouží také jako dezinfekce a potlačuje usazení lišejníků a mechů na kůře.

Příslušenství

Ještě efektivnější práce dosáhnete také s pomocí vhodného příslušenství. Teleskopická tyč vám umožní dostat se z pohodlí země i do korun stromů. Běžně mají postřikovače základní trysku, u níž se dá nastavit jak ostrý proud, tak jemná mlha.

Pro různé přípravky se však vyplatí použít jiné trysky, pro herbicidy například trysku s krytem, který zabraňuje zasažení okolních rostlin třeba v zeleninovém záhonu. Pomocí vířivých trysek zase dosáhnete velmi jemné mlhy, která se hodí při použití fungicidů a insekticidů. Naopak velké kapky ve vějíři vytváří nárazová tryska, využitelná pro kapalná hnojiva a herbicidy.

Správná údržba

Aby postřikovač a jeho součásti sloužily dobře a dlouho, je potřeba se o ně starat. Při střídání roztoků i po každém použití postřikovač rozeberte a pečlivě vymyjte, aby se ani trysky nezanesly roztoky. Měděné trysky jsou sice odolné proti chemikáliím, ani u nich však vyčištění nepodceňujte. 
Ve vlastním zájmu nezanedbejte ani ochranu těla. Pracujte s rouškou či respirátorem a ochrannými brýlemi. Oblečení, které by mělo chránit celé tělo, pak navíc vyperte.
05.03.2018 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444