Na co si dát pozor při výběru sprchového koutu?

Rekonstruujete koupelnu? Nebo dokonce stavíte koupelnu zcela novou? Pokud ano, prvním rozhodnutím jistě bude to, zda do koupelny instalovat vanu, nebo sprchový kout.

Požádali jsme pana Ing. Tomáše Kaisera ze společnosti Euroheat, aby shrnul důležité parametry produktů, na které je třeba se zaměřit a na které je nutné dát si pozor.

Pokud se raději sprchujete, budete vybírat z mnoha možností, jak sprchový kout zařídit. Dříve jsme se setkávali pouze s klasickou sprchovou vaničkou a zástěnou kolem ní. My se ale zaměříme na nový trend v budování sprchových koutů, kterým jsou sprchové žlaby.

Sprchový žlab pro prostornější koupelnu

Sprchový žlab nám umožňuje vybudovat sprchový kout v jedné rovině s okolní dlažbou. Ráz koupelny tak není narušován žádnou sprchovou vaničkou. Koupelna poté vypadá opticky větší a vzdušnější. Stačí pouze správně vyspádovat dlažbu sprchového koutu směrem ke žlabu. Kvalita odtokových kanálků se však na našem trhu velmi liší. U sprchových žlabů tedy opět platí, že za kvalitu je dobré si připlatit, neboť „nejsme vždy tak bohatí na to, abychom si mohli kupovat levné věci“ a investice se v konečném důsledku vyplatí. Když jsem nedávno narazil na sprchové žlaby u jednoho českého velkoobchodu / koupelnového studia, byl jsem jejich kvalitou na první pohled nemile překvapen. Vyplatí se tedy hledat.
 

Na co byste tedy měli dát POZOR a co by měl sprchový žlab splňovat?

  1. Měl by se snadno čistit → vyjímatelný sifon je tedy velkou výhodou.
  2. Nesmí prosakovat → hydroizolační membrána dodávaná se sprchovým žlabem je toho zárukou a my se tak vyhneme nutnosti kopat celou koupelnu kvůli prosakující vodě.
  3. Musíme vědět, kolik vody je žlab schopen pojmout → rozhodující tedy bude i jeho kapacita.
  4. Aby sprchový rošt zasazený ve sprchovém žlabu (tedy část, kterou my vidíme) mohl esteticky kopírovat povrch dlažby, měli byste mít možnost nastavit výšku roštu, dle tloušťky použité dlažby.
  5. Abyste nemuseli kopat hluboko do podlahy, důležitá je i stavební výška sprchového žlabu → zde platí „čím nižší, tím větší možnosti“.
  6. A opět bychom neměli zapomínat ani na kvalitu použitých materiálů → nerezové těleso žlabu je vždy o mnoho trvanlivější než žlab plastový.
  7. Vzhledem k neustálému kontaktu s vodou je výhodou, když žlab není svařován → sváry můžou časem korodovat a žlab se bez nich i lépe čistí.

To jsou základní pravidla, podle kterých bychom se měli řídit. Bohužel žlabů splňujících tato náročná kritéria je na našem trhu jen velmi málo, což sami při výběru poznáte.

Z osobní zkušenosti mohu čtenářům doporučit precizní sprchový žlab Linear od belgické společnosti I - Drain, který máme ve vlastní koupelně.
Na výběr máte u žlabu I-Drain Linear z několika designových variant.Na výběr máte u žlabu I-Drain Linear z několika designových variant.

Prohlédněte si montážní video


Pro více informací nebo dotazy můžete pana Ing. Tomáše Kaisera kontaktovat na emailové adrese.

Na obrázku vidíte kompletní stavbu žlabu s roštem včetně 3dílného sifonu (8), distančních podložek zajišťujících, že rošt bude ve stejné rovině s dlažbou (3), i například montážní prvek pro přesnou pokládku dlažby ke žlabu (13).
07.06.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444