Na co se zaměřit při výběru keramické dlažby k bazénu? Vsaďte na kvalitu, design i bezpečnost

Přicházející jaro je ideální dobou k rekonstrukci či budování bazénů a s ním spojených venkovních prostor. Nejlepší volbou jsou v tomto případě k tomu určené keramické dlažby, které se vyznačují dlouhou životností a odolností a lze je využít nejen pro okolí bazénu, ale rovněž pro jeho stavbu.

Design však v tomto případě není tím jediným, na co byte se měli při výběru dlažby zaměřit. Přečtěte si několik praktických tipů, které vám pomohou v rozhodování.
 

Bezpečnost na prvním místě

Dlažba k bazénu neplní jen funkci estetickou, ale také bezpečnostní. Jednou z nejzákladnějších vlastností takových dlažeb by tedy měla být protiskluznost. Ta se obvykle vyznačuje drsnějším povrchem, který omezí riziko uklouznutí a následného úrazu. Díky novým technologiím se ale vyrábí už i dlažby k bazénu, které na dotek drsné nejsou, přesto mají tyto speciální protiskluzné parametry zachovány. Vybrané materiály by měly splňovat ty nejpřísnější normy pro kontakt bosé nohy a mokrého povrchu třídy C dle normy DIN 51097. Pro takto zatěžovaná místa je navíc vhodné zvolit také dlažbu s vyšší otěruvzdorností, která dokáže lépe zabránit mechanickému poškození a opotřebení. Je prostě vhodné zvolit dlažbu od výrobce, který se na tyto dlažby specializuje.
 

 

Odolnost proti znečištění i mrazu

Volba keramické dlažby má oproti přírodnímu kameni nebo výrobkům z betonu výhodu v podobě odolnosti proti znečištění a nenasákavosti nečistot. Čím menší nasákavost zvolíme, tím méně se dlaždice budou smršťovat a roztahovat a nebudou tedy praskat. Nasákavost se uvádí v procentech a pro exteriér je vhodná hodnota pod 3 %. S nízkou nasákavostí je pak spojena také mrazuvzdornost takových dlažeb. Dlažby pak mohou být rovněž speciálně upraveny technologií BIOSTOP, což zaručí nejvyšší stupeň hygieny. Tento speciální typ keramiky totiž zabíjí bakterie.
 

 

Speciální prvky

Kromě výběru dlažby k bazénu je třeba myslet také na speciální prvky v podobě tzv. lemovek.  Moderní jsou hranaté tvary a je třeba zvolit lemovky vyrobené z jednoho kusu, které jsou mnohem hezčí, odolnější a současně i levnější než lemovky, které se po staru lepí z kusů dvou.  Bazénová lemovka dokáže perfektně překrýt kraj bazénu. Lemovky lze zvolit ve stejném dezénu jako okolní dlažbu, zajímavá však může být také kombinace dvou barev. Pokud nemáte skimmerový bazén, ale chcete nebo potřebujete vyřešit i odtok vody (tedy máte bazén s přelivem), měli byste myslet také na žlábky a odtokové kanálky. I tyto mohou být dodány ze stejné keramické dlažby, takže odstín všech použitých prvků zůstane stejný.
 

 

Způsob pokládky

Vedle běžné dlažby k lepení na betonový základ lze zvolit i velmi oblíbené dlažby 20 mm k uložení na terče, do štěrku nebo do trávy. Pokládka na terče přináší celou řadu výhod – dlažbu není třeba lepit, což přináší úspory za stavební chemii a s pomocí výškově nastavitelných terčů lze eliminovat všechny nerovnosti podkladu anebo schodek, a zajistit tak bezbariérový přístup. Mezi dlažbou a podkladem navíc vzniká praktický prostor, který slouží jako protihluková izolace a lze tudy snadno vést například elektrickou kabeláž. Dlažbu je možné pokládat i do pískového lože nebo do trávy. To vše při zachování skvělých designových vlastností a již zmíněné bezpečnosti.
 
 

Populární design v praktických barvách

Myslet byste měli také na volbu vhodné barvy. V horkých letních dnech se totiž dlažba snadno rozpálí, což platí zejména pro tmavé odstíny. Lepší je tedy zvolit neutrální odstíny nebo světlejší barvy, od kterých se paprsky snáze odrazí. I proto dnes patří k nejoblíbenějším designům dlažeb u bazénů věrné imitace přírodních vzorů od moderního dezénu kamene až po břidlici či útulné dřevo. Žádaná je pak také záměrná odstínová variabilita. Tyto dlažby jsou vizuálně tak dokonalé, že je lze na první pohled rozeznat od pravého materiálu jen velmi stěží.
 
 
Pokud při svém výběru budete myslet na výše zmíněné atributy, bazén a jeho dlažby se stanou luxusním prvkem a ozdobou vaší zahrady a budou vám nejen dobře sloužit, ale také poskytovat pohodu a radost po celé dlouhé slunné léto a s ním spojené prázdniny.
04.04.2022 | PR
  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444