Mýty a fakta o kožených sedacích soupravách

O kožených sedacích soupravách koluje mnoho fám. Abychom vnesli do této oblasti trochu světla, požádali jsme se o několik základních informací pana Tomana z firmy Bexim, s.r.o.


"Při výrobě kožených sedacích souprav se používá převážně hovězí kůže. Surová kůže je pro výrobu nábytku příliš mohutná, a proto se podélně rozřezává přesnými přístroji na 2 - 3 vrstvy. Tyto vrstvy se potom liší kvalitou a použitím na sedačce. Vrchní díl je nejhodnotnější a používá se na přední stranu, prostřední a spodní díl na méně namáhané části."
Typy kůže Za nejkvalitnější kůži je považována kůže barvená pouze namáčením. Tato si pak zachová krásnou barvu po velmi dlouhou dobu a i případné poškrábání se dá lehce odstranit přetřením vlhkým hadříkem. Taková kůže mívá zachovanou přirozenou strukturu. Alternativou je kůže s vrchní barevnou vrstvou, která má vytlačený přirozený a pravidelný vzorek zvrásnění, který je jednotný po celé ploše sedačky.


Pozor na nekvalitní kůže Nepříjemným překvapením může být zakoupení některé velmi levné varianty kožených sedaček. Taková kůže bývá lisovaná (rozemletá a následně vylisovaná na plát) a nemůže být zaručena její pevnost a dlouhodobá vláčnost. V současné době se na trhu objevují kůže, na jejichž horní barevnou vrstvu je používána guma. Jak upozorňuje pan Toman: "Na takové sedačce se potom zákazník lepí a snadno zpotí, což by se mu na kvalitní kožené sedačce stát nemohlo".
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Jednoduchá péče
Mnoho lidí se nesprávně domnívá, že o kůži je velmi složité pečovat, aby si zachovala svou krásu po dlouhou dobu. Jak jsme se dověděli u odborníků, kůži je dobré čas od času potřít speciálním mlékem, které ji zvláční a udrží ji příjemně hebkou. Běžné nečistoty se snadno odstraní vlhkým hadříkem, na skvrny od kávy či vína je dobré použít speciální čistící prostředky. Kožené sedačce překvapivě prospívají i děti, které ji občas zamastí a tím prodlužují její životnost...
19.08.2003 | Natálie Presová

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444