Mrkev na talíři

Mrkev, kterou jsme si zvykli vnímat jako jednu z nejobyčejnějších zelenin a nad kterou se někteří ošklíbají jako nad potravinou vhodnou jen pro děti, obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Někoho možná trochu překvapí, že vysoký obsah karotenu, kterým je proslulá a který jí dodává hezkou oranžovou barvu, získala tato zelenina šlechtěním. Divoce rostoucí mrkev obecná ho obsahuje jen minimum, proto také její kořeny výrazné zabarvení postrádají.

Nejsou to však jen karoteny, co činí mrkev zeleninou, která by se měla objevovat v našem jídelníčku. Obsahuje také řadu vitaminů skupiny B, vitaminy C a E. Cennou potravinou je např. i díky vysokému obsahu vlákniny a množství důležitých stopových prvků, jako jsou vápník, železo, draslík a fosfor.

Prospívá našemu srdci, sliznicím, trávicímu traktu a posiluje celkovou odolnost proti infekcím. Podle nedávných výzkumů prý syrová mrkev napomáhá zamezovat rakovině tlustého střeva, a to díky složce nazývané falcarinol.

Mrkev zřejmě pochází ze střední Asie, ale dnes se pěstuje prakticky na všech světadílech a je součástí pokrmů kuchyní celého světa. Nejznámější obří kořen vypěstoval prý koncem 90. let minulého století jistý John Evans z Palmeru na Aljašce - tato šampionka mezi mrkvemi vážila 8,61 kg.

Výhodou mrkve je, že ji můžeme mít téměř vždy po ruce. V zimě u nás patří k nemnoha domácím zdrojům vitamínů. Nejlépe ovšem samozřejmě chutná čerstvě vytrhaná ze záhonku na vlastní zahrádce. Kromě receptu na výborný zákusek z pobaltské kuchyně vám proto nabídneme několik jednoduchých a zajímavých variant mrkvových salátů.
Mrkvové řezy

400 g mrkve, 400 g pískového cukru, 2 žloutky, 1 bílek, 75 g másla, asi 80 g polohrubé mouky (podle štavnatosti mrkve), 1 lžička anýzu, 1 lžička strouhané citronové kůry, 1 lžička skořice, špetka rozdrceného hřebíčku, půl balíčku kypřicího prášku

Jemně nastrouhanou mrkev dáme do mísy, zasypeme pískovým cukrem a necháme stát, dokud se cukr do mrkve docela nevsákne. Žloutky utřeme s máslem a kořením, vmícháme k tomu mrkvovou hmotu, pak postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme ušlehaný bílek. Těsto rozetřeme na plech ve vrstvě vysoké asi 2 cm a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 - 40 minut. Hotové můžeme posypat cukrem, nakrájíme na řezy a můžeme ozdobit šlehačkou.

 
Mrkvový salát s jogurtem

350 g mrkve, 1 bílý jogurt, sůl, cukr, citronová šťáva, popř, kopr

Jemně nastrouhanou mrkev ochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou, nakonec opatrně vmícháme jogurt a můžeme přidat i kopr, který dodá salátu zajímavou chuť.
Tento salát se podává vychlazený.


Mrkvový salát s křenem a sušenými švestkami

500 g karotky, 50 g křenu, 80 g sušených švestek, sůl, cukr, citronová šťáva

Karotku a křen jemně nastrouháme a přimícháme k nim nakrájené švestky, které jsme chvíli máčeli ve vlažné vodě, aby změkly. Ochutíme cukrem, solí a citronovou šťávou.

Mrkvový salát s grapefruitem

300 g mrkve, 300 g grapefruitu, cukr

K jemně nastrouhané mrkvi přimícháme dobře oloupaný, všech slupek zbavený a na kostičky nakrájený grapefruit. Jemně promícháme s cukrem a necháme chvíli zaležet, aby se chutě dobře propojily.
bydlinek Co se o mrkvi říkáválo

Bydlínek, který rediguje naši kuchařku, bohužel, patří k těm, kdo mrkev neradi, i když ví, že je zdravá. Zjistil ale, že mezi stará lidová rčení nepatří jen strouhat někomu mrkvičku, což znamená někomu se vysmívat. Říkávalo se prý také: Hledí do řepy a vidí do mrkve, to o někom, kdo šilhal. A k lidovým rčením patří i tvrzení: Neudělal bych to ani za pytel mrkve. Tak i Bydlínek k našim dnešním receptům vzkázal: Říkejte si, co chcete, mrkvový salát bych nesnědl ani za pytel mrkve. Inu, komu není rady, tomu není pomoci...
28.08.2020 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444