Prospívá našemu srdci, sliznicím, trávicímu traktu a posiluje celkovou odolnost proti infekcím. Podle nedávných výzkumů prý syrová mrkev napomáhá zamezovat rakovině tlustého střeva, a to díky složce nazývané falcarinol.
Mrkev zřejmě pochází ze střední Asie, ale dnes se pěstuje prakticky na všech světadílech a je součástí pokrmů kuchyní celého světa. Nejznámější obří kořen vypěstoval prý koncem 90. let minulého století jistý John Evans z Palmeru na Aljašce - tato šampionka mezi mrkvemi vážila 8,61 kg.
Výhodou mrkve je, že ji můžeme mít téměř vždy po ruce. V zimě u nás patří k nemnoha domácím zdrojům vitamínů. Nejlépe ovšem samozřejmě chutná čerstvě vytrhaná ze záhonku na vlastní zahrádce. Kromě receptu na výborný zákusek z pobaltské kuchyně vám proto nabídneme několik jednoduchých a zajímavých variant mrkvových salátů.
400 g mrkve, 400 g pískového cukru, 2 žloutky, 1 bílek, 75 g másla, asi 80 g polohrubé mouky (podle štavnatosti mrkve), 1 lžička anýzu, 1 lžička strouhané citronové kůry, 1 lžička skořice, špetka rozdrceného hřebíčku, půl balíčku kypřicího prášku
Jemně nastrouhanou mrkev dáme do mísy, zasypeme pískovým cukrem a necháme stát, dokud se cukr do mrkve docela nevsákne. Žloutky utřeme s máslem a kořením, vmícháme k tomu mrkvovou hmotu, pak postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme ušlehaný bílek. Těsto rozetřeme na plech ve vrstvě vysoké asi 2 cm a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 - 40 minut. Hotové můžeme posypat cukrem, nakrájíme na řezy a můžeme ozdobit šlehačkou.
350 g mrkve, 1 bílý jogurt, sůl, cukr, citronová šťáva, popř, kopr
Jemně nastrouhanou mrkev ochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou, nakonec opatrně vmícháme jogurt a můžeme přidat i kopr, který dodá salátu zajímavou chuť.
Tento salát se podává vychlazený.
Mrkvový salát s křenem a sušenými švestkami
500 g karotky, 50 g křenu, 80 g sušených švestek, sůl, cukr, citronová šťáva
Karotku a křen jemně nastrouháme a přimícháme k nim nakrájené švestky, které jsme chvíli máčeli ve vlažné vodě, aby změkly. Ochutíme cukrem, solí a citronovou šťávou.
Mrkvový salát s grapefruitem
300 g mrkve, 300 g grapefruitu, cukr
K jemně nastrouhané mrkvi přimícháme dobře oloupaný, všech slupek zbavený a na kostičky nakrájený grapefruit. Jemně promícháme s cukrem a necháme chvíli zaležet, aby se chutě dobře propojily.
Bydlínek, který rediguje naši kuchařku, bohužel, patří k těm, kdo mrkev neradi, i když ví, že je zdravá. Zjistil ale, že mezi stará lidová rčení nepatří jen strouhat někomu mrkvičku, což znamená někomu se vysmívat. Říkávalo se prý také: Hledí do řepy a vidí do mrkve, to o někom, kdo šilhal. A k lidovým rčením patří i tvrzení: Neudělal bych to ani za pytel mrkve. Tak i Bydlínek k našim dnešním receptům vzkázal: Říkejte si, co chcete, mrkvový salát bych nesnědl ani za pytel mrkve. Inu, komu není rady, tomu není pomoci...