Montáž oken rodinného domu pomocí jeřábu

Použít při montáži oken jeřáb na jednopatrový domek? Dnes už je to celkem běžný standard. Zákazníci chtějí mít krásný výhled přes velké okno bez příček, ale jeho montáž s sebou nese určité komplikace.

Dřevěné okno s trojsklem velikosti 2 x 3 m má hmotnost kolem 280 kg a může s ním jen s obtížemi manipulovat až 6 mužů. Pokud je ale okno větší, což platí nezřídka, je už přenášení a montáž takového okna poměrně problematická. Většinou se okno k zákazníkovi převáží bez skla a zasklívá se až na místě.

Nejdříve technici provedou montáž rámu do stavebního otvoru, pak se vloží sklo, které se zajistí zasklívacími lištami a nakonec se utěsní silikonem. I samotné sklo ale bývá pro ruční manipulaci těžké. V těchto případech se používá manipulátor s přísavkami, pomocí kterého se skleněná výplň do rámu vsadí. 
 
Někdy je však pozemek kolem domu malý a technika potřebná k montáži buď neprojede, nebo je stavba obtížně přístupná kvůli sklonu pozemku. Pak je jedinou možností přenést sklo pomocí manipulátoru uchyceného na autojeřábu. A v případě, že je po deštivém počasí pozemek podmáčený, nelze použít ani jeřáb. Pak už zbývá jedině vrtulník. I s tím mají ve společnosti
HON - okna, dveře, zkušenosti. Bylo to však možné pouze proto, že šlo o horskou chatu v Rakousku.
 
Finančně se taková montáž prodraží až o několik desítek tisíc, záleží na počtu velkých skel. Komplikací je také například zábor ulice jeřábem, na který je nutné vyžádat povolení. Jedno sklo trvá přenést a namontovat i hodinu, montáž oken do celého domu zabere někdy i více dní.


   
I když jsou velké prosklené plochy v dnešní době jak mezi architekty, tak mezi zákazníky velmi oblíbené, při projektování je třeba zvážit všechny okolnosti spojené s montáží. Starosti ale nemusí končit instalací oken. Problematická bývá i pozdější výměna skla.

Jelikož je sklo tepelně nestabilní, dochází při slunečném počasí k jeho průhybům a pnutí. Když například část okna uvnitř zabírá tmavý závěs, sedačka nebo jiné velké předměty, zahřívá se sklo i z vnitřní strany a dochází k nerovnoměrnému tepelnému zatížení, které může zapříčinit prasknutí skla. Prostor před velkými okny by tedy měl být prázdný. 
 
Izolační parametry velkých skel bývají o něco horší než u menších, protože se musí použít vzhledem k rozměrům jiná skladba skla. Má obvykle užší meziskelní rámeček, který určuje izolační schopnost skla. Výhodou je naopak snadnější čištění, na velkých sklech se dají dobře použít samochodné čističe a jiní pomocníci na údržbu oken.
 
Když budete vybírat okna na svůj dům, nezapomeňte zvážit i tato hlediska, všechno má svoje pro a proti, váš dům je investicí na dlouho, a aby vám okna a dveře spolehlivě sloužily desítky let, vyplatí se investovat při jejich pořízení o něco více. Zároveň prodiskutujte s dodavatelem oken všechny technické detaily. Ne každý prodejce je ochoten seznámit zákazníka i se všemi riziky a problémy, které jej mohou při používání oken potkat. Je vždy lepší problémům předcházet, než je pak řešit.
26.11.2020 | PR
  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444