Moderní trendy v architektuře rodinných domů podle Euroline a jejich klientů

Na základě stále se rozšiřující nabídky nových technologií a nárůstu atypických požadavků klientů je pociťován zvýšený zájem o nové trendy v oblasti architektury. Společnost Euroline svým klientům zdarma schvaluje požadované změny. Budoucí majitelé domů tak nejsou ničím svazováni a společnost má možnost vytvářet nové návrhy v kombinaci s nápady klientů, které pak přizpůsobuje a aplikuje do nových návrhů.

1. Technologie, inteligence, pasivita a aktivita

Velmi žádaným a bezpochyby nejvýraznějším trendem moderní doby ve stavebnictví je ovlivnitelnost nákladů na provoz domu. Čím dál více klientů požaduje při rozhodování o budoucím bydlení možnost nízkoenergetického, inteligentního, pasivního či aktivního domu, u kterého velmi snadno ovlivní spotřebu energií. Tento trend logicky podporuje velmi nestabilní cenová politika dodávaných služeb. Pro tyto požadavky má společnost Euroline ve svém portfoliu domy třetího tisíciletí - řadu AKTIV, které jsou přímo střižené na míru ekonomickému a aktivnímu provozu. Nicméně všechny další nabízené typové řady domů jsou již v základním provedení koncipovány v nízkoenergetickém standardu a navíc je možné doobjednat další kombinace variant např. dům s inteligentním řízením, pasivní či aktivní. Samozřejmostí je možnost objednání projektové dokumentace domu v odolné variantě vůči extrémům přírody.

2. Exteriér

Velmi oblíbeným a stylovým doplňkem exteriéru jsou velkoplošná okna a prosklené stěny v barevných odstínech kovu. Tento trend zřejmě nachází svůj prapůvod v novodobě budovaných „office house“, kdy jejich praktičnost a design byl přenesen i do menších staveb, jako jsou rodinné domy. Tato okna především vnáší do interiérů světlost a vzdušnost, dále řeší velmi praktický vícenásobný přístup k jedné terase. Navíc okenní sestavy v kombinaci s exteriérovými žaluziemi zvyšují jak tepelný tak i bezpečnostní komfort. S tímto trendem i úzce souvisí další z atraktivních znaků moderní doby, kterým jsou prosklené rohy domu, kdy nové konstrukční technologie umožňují např. bezrámové spojení skel.  
 
Dalším zásadním trendovým doplňkem standardní barevné fasády je kombinace dřevěných či kamenných obkladů v zemitých a tlumených barvách.   
 
Tyto barvy nacházejí své místo také u střešních krytin. Střechy a střešní konstrukce díky moderním technologiím architektům a stavitelům umožňují ještě větší variabilitu provedení. Velmi oblíbená je kombinace pultových střech, které výrazně ovlivní celkový exteriér domu a nabídne praktické dispozice interiéru.  
 
Obdobným trendem je atypické odsazení klasických sedlových střech. Tento trend klienti rádi využívají tam, kde místní úprava nedovoluje použití jiných typů konstrukcí krovů a klienti přesto chtějí svůj dům odlišit od ostatní zástavby.  
 
Takto navrhované střešní konstrukce dále nabízí přímo exteriérovou lahůdku, jakou jsou terasová atria – skytria. Ta bývají umístěna uprostřed teras, oddělena od exteriéru i interiéru prosklenou stěnou. Takto vytvořený prostor slouží jako krytá terasa v letních měsících, v nepříznivém počasí je zde zimní zahrada či pracovna. Terasová atria jsou vždy navržena tak, aby přechod z interiéru byl velmi příjemný a pozvolný, kdy člověk leckdy ztratí přehled, zda je stále uvnitř domu či již venku.

3. Interiér

Velkoplošně prosklené plochy jsou hojně požadovány i v interiérech, kdy jsou prosklenými stěnami propojené dispozice například prosvětleného obývacího pokoje s krbem, jídelnou, komfortní kuchyní a tvoří tak základ moderního bydlení. Ideálem je pak takovou dispozici doplnit kombinací dekorativního osvětlení, bodovými světly a LED pásy.

Instalaci dekorativních a futuristických světel umožňují zavěšené sádrokartonové stropy, které v poslední době, především u bungalovů, nejčastěji kopírují konstrukci krovu, a tím zvětšují prostornost místnosti. Takto navržené stropní konstrukce jsou osazeny střešními okny, která podporují pocit vzdušnosti a zajímavého interiéru.

U bungalovů však také zůstává velmi využívané řešení krovu vazníkovými sestavami, kde výrobci jsou nově schopni vytvořit velké úložné prostory přístupné skládacím schodištěm. Další obrovskou výhodou vazníkového řešení je eliminace množství nosných stěn. Klientům se tak nabízí maximální variabilita dispozic interiéru. Při tomto řešení klienti velmi často využívají velmi působivé přímé denní světlo uprostřed dispozice domu, které zajišťují doplněné světlovody. Volné ruce klientům takto zpříjemní i skutečnost, že všechny požadované změny společnost EUROLINE schvaluje zdarma a mohou tak sami rozvinout svou kreativitu.

4. Výstavba

Stejně jako vše v dnešní uspěchané době, i klienti požadují především rychlost výstavby při zachování kvality. Nové technologie, které jsou založeny na použití suchých procesů a prefabrikovaných komponentů, umožňují podstatně vyšší rychlost stavby. Podle zkušeností společnosti Euroline je dalším faktorem pro zrychlení stavby pečlivá harmonizace všech profesí a dodávek. Předně je nutné počítat s dodacími a výrobními lhůtami dodavatelů a ty přesně organizovat tak, aby celá stavba hrála jako jedna velká symfonie.

Bohužel jsou příprady, kdy rychlost výstavby ovlivnit nelze. Sem patří stavební administrativa a byrokracie. V ojedinělých případech trvá získání stavebního povolení déle než samotná stavba. Proto naši klienti velmi často oceňují poskytované služby v rámci stavby a využívají maximálního komfortu, kdy vše řešíme za ně. I toto je moderna ve stavebnictví, klienti prostě nemají čas na složitá jednání s úřady či institucemi.

Výše uvedené trendy, ať už designové, funkční, či administrativní Euroline stále sleduje a vylepšuje tak své služby a produkty. Můžete se o tom přesvědčit již brzy v novém katalogu společnosti Euroline pro rok 2016, který nabídne velké množství nových Bungalovů, honosných a praktických domů řady Optimal a Vila, a mnoho dalšího. Z oblasti výstavby také firma připravuje nové služby díky vlastní stavební společnosti Prestige House CZ.
21.10.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444