Moderní špaletová okna - spojení funkčnosti a stylu

Špaletová okna

Špaletová okna

Staré domy si nelze představit bez klasických špaletových oken, jejich osazení v zónách památkových rezervací je ostatně také vyžadováno památkáři. Nevýhodou klasických špaletových oken však je jejich poměrně vysoká cena související s jejich zakázkovou výrobou a také jejich horší vlastnosti v některých klíčových parametrech, jako je například ochrana proti hluku. Obě tyto nevýhody řeší špaletová okna moderní konstrukce, s nimiž přichází firma AQ okna.

Špaletová okna, která lze najít ve starších objektech, mají své nezaměnitelné kouzlo. Problém však nastává tehdy, kdy je potřeba jejich výměna. V historických čtvrtích či v památkových zónách památkáři usilují o to, aby nebyl narušen okolní ráz, například použitím nevzhledných plastových oken. Řešením je tedy pouze výměna za nová špaletová okna.

 

Ještě donedávna byla výroba špaletových oken výhradně záležitostí truhlářů. Jeden z největších hráčů na trhu – společnost AQ OKNA - zareagoval na vzrůstající poptávku po tomto typu oken zavedením jejich sériové výroby. „Špaletových oken jsme schopni pomocí forem vyrobit až 35 kusů za den,“ uvádí obchodní ředitel společnosti Miroslav Hybler. "Těmito okny jsme vybavili mnoho památkově chráněných domů v centru Prahy. Naše okna na jednu stranu splnila vysoké nároky památkářů a na druhou stranu přinesla kvalitu oken nejmodernějších konstrukcí“, dodává. Předností sériové výroby je kromě rychlosti dodání také cena, která je výrazně nižší, než když jsou okna vyráběna na zakázku.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Hotel Savoy se špaletovými okny od firmy AQ OKNA

Další výhodou moderních špaletových oken je jejich schopnost výrazně snížit pronikání okolního hluku. Tato okna totiž na rozdíl od tradičních oken mohou být osazena speciálními akustickými skly a tak tlumit hluk až o 100 % účinněji. Hodně však záleží na tom, zda okno pochází od výrobce, který na snížení hluku dbá, nebo například od truhláře, který je sice schopen zhotovit na pohled hezké okno, avšak již s horšími protihlukovými vlastnostmi. Tloušťce okenní tabule musí být dále přizpůsobena také nosnost křídla, které může být v případě potřeby masivnější a tím zajistit vyšší nosnost oken s větší tloušťkou skel.

Dřevěná špaletová okna a balkonové dveře u některých výrobců vycházejí z filozofie dřevěných oken a dveří, jejich konstrukce je však upravena a doplněna druhým dřevěným oknem včetně důmyslného systému deštění. Pro výrobu oken a dveří jsou obvykle použity dřevěné lamelové profily o šířce 68 mm. Rámový profil vnějšího okna je standardně opatřen rámovou hliníkovou okapnicí s přerušeným tepelným mostem, křídlový profil je pak standardně vybaven křídlovou hliníkovou okapnicí. "Standardní výbavou je i použití dvojitého těsnění (středové a vnitřní) a plastového meziskelního rámečku Swisspacer, čímž je zajištěna ještě vyšší odolnost vůči okolnímu hluku a zabránění kondenzace vody na skle," doplňuje Hybler.

Barvu mohou mít špaletová okna prakticky libovolnou, záleží jen na svolení památkářů tam, kde je to zapotřebí. Všechny typy barevných úprav povrchu dřevěných profilů jsou obvykle prováděny na bázi vodou ředitelných vícevrstvých akrylátových systémů povrchových úprav. Tento nátěrový systém je plně omyvatelný, v průběhu své životnosti však vyžaduje průběžnou obnovu. Většinou je tak pro splnění záručních podmínek bezpodmínečně nutné pravidelné ošetření (stačí dvakrát za rok) povrchové úpravy speciálním přípravkem, který zaručí vyšší životnost.

Cena kvalitních moderních špaletových oken je zejména kvůli dvojité konstrukci vyšší, než je tomu v případě oken plastových. Oproti nim zaplatí zájemce o špaletová okna zhruba dvojnásobek částky. Vyšší cenu však částečně kompenzuje životnost oken, která se může při správné údržbě pohybovat i okolo 100 let.
04.12.2007 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444