Moderní, komfortní a úsporné vytápění

AC Heating: Tepelné čerpadlo VZDUCH-VODA s inverterovou technologií

O tom, že v provozu rozpočtu každého domu hraje bezesporu jednu z nejvýznamnějších rolí právě položka za vytápění, jistě není pochyb a o tom, že ceny energií budou i nadále stoupat, rovněž nikdo nespekuluje. Existuje již v dnešní době zdroj tepla, který je úsporný, cenově dostupný, bezobslužný, zajistí zároveň komfort v domě a navíc poskytne minimální závislost na cenách stále rostoucích energií? Jsme přesvědčeni, že ano.

Vytápění tuhými palivy?

Již v minulosti v ČR probíhaly různé intervence ze strany státu, např. podpora přímotopného vytápění elektřinou, plynofikace a jiné. Vždy to bohužel skončilo zdražením dané energie nad únosnou úroveň a následným snižováním tepelného komfortu v domě jako důsledek šetrnosti uživatelů.

V současnosti mnoho majitelů rodinných domů (často i investoři novostaveb) volí vytápění dřevem a vidí se, jak „bez problémů“ každý den přitápí a tím i ušetří. Realita je ale jiná. Pracující člověk, který odejde ráno v 8 do práce a večer se vrací, nemá zpravidla náladu na každodenní rituál zatápění, přikládání a vynášení popela, případně chuť o víkendech připravovat dříví na další sezónu. V terminologii ekonomů: úspora to velká asi není, pokud započítáme náklady obětované příležitosti. Lze říci, že pokud se do nákladů za samotné dřevo započítá i čas strávený zatápěním, přikládáním a přípravou dřeva, nelze hovořit úsporách. Krb je pěkná věc, ale spíš pro efekt a radost z plápolajícího ohně při večerní sklence červeného vína.

Lepší volba: Tepelné čerpadlo – chytré a pohodlné řešení ve všech směrech

Vzhledem k výše uvedenému probíhá v oblasti vytápění poměrně intenzivně neustálý vývoj, který si klade za cíl zajistit zákazníkovi při stávajícím komfortu snížení těchto nákladů. Je to nelehký úkol, ale firmě AC Heating se podařil v této oblasti značný posun.

Systémy tepelných čerpadel AC Heating vycházejí z technologie frekvenčních měničů, jedná se o variantu vzduch-voda. Zemní práce na vrtech, kolektorech, případně technologie přímého vypařování do trubek v zemi celou instalaci značným způsobem prodraží. Cílem bylo optimalizovat výši investice a dobu návratnosti při nadstandardní účinnosti (COP). V následujících odstavcích si ukážeme, proč jsou systémy AC Heating navrženy tak jak jsou a proč je to tak správně.

Proč systém vzduch-voda?

Lze říci, že vzhledem k teplotám v ČR je investice do zemních prací více méně zbytečná. (Tabulku průměrných teplot v ČR v průběhu topné sezóny je možné si stáhnout v sekci ke stažení pod tímto článkem.) Při nahlédnutí snadno zjistíte, že teploty v 9., 10., 11., 3., 4., a 5. měsíci jsou nad nulou, tedy plně srovnatelné s teplotou v zemi.

Test prokázal, že 130 m hluboký vrt se po čase vychladí někdy i na cca 4°C a u zemního kolektoru je situace ještě horší. Tedy pouze tři měsíce z devíti na tom s účinností bude lépe systém země/voda, v ostatních šesti měsících je na tom v průměru lépe systém vzduch-voda. Pokud bude TČ použito ještě pro ohřev bazénu v létě, jeví se systém vzduch-voda opět o mnoho efektivnější (venkovní teplota 20°C, vrt stále max. 4-8°C).


Jak je to s účinností? Topí systémy AC Heating i při velké zimě?

Topný faktor systému se odvíjí vždy od rozdílu vypařovací (teplota prostředí, odkud je energie odebírána) a kondenzační teploty (teplota topné vody na výstupu TČ). Čím je tento rozdíl nižší, tím vyšší má systém účinnost.

Účinnost systémů AC Heating je značně vyšší oproti ostatním, tepelným čerpadlům bez frekvenčního měniče (inverteru), díky inteligentnímu řízení otáček kompresoru a ventilátorů. Změna otáček kompresoru znamená potažmo i změnu potřebného výkonu dle aktuální venkovní teploty, vnitřní teploty a nastavené (požadované) teploty v referenční místnosti.

Tepelné čerpadlo osazené frekvenčním měničem je možné dimenzovat na 100% tepelných ztrát objektu při venkovní teplotě až -15°C, přičemž zde není zapotřebí elektrodohřevu, akumulační nádoby apod., jako je tomu u konvenčních systémů bez inverteru.

Konkrétní technická data najdete v prospektu pod tímto článkem.

Jaká je životnost tepelného čerpadla s frekvenčním měničem?

Životnost těchto strojů je dána počtem zapnutí a vypnutí kompresoru a je počítána na minimálně 20 let. Konvenční systémy bez frekvenčního řízení musí mít akumulační nádobu, aby v případě vyšších teplot (jaro, podzim), bylo kde energii ukládat a tak se předešlo častému zapínání a vypínání kompresoru. K tomuto jevu u TČ s frekvenčním měničem prakticky vůbec nedochází. Místo akumulace energie a taktování je u systému AC Heating jednoduše provedena korekce otáček kompresoru.

Není tedy třeba energii ukládat do akumulační nádoby a kompresor neustále zapínat a vypínat. Pokud však v mezních případech k zapnutí a vypnutí musí dojít (např. při odtávání), děje se tak kultivovaně pozvolným rozběhem a startem kompresoru, tedy bez rázů, což se velmi pozitivně podepíše na životnosti kompresoru. Životnost je zde vyšší navíc i díky faktu, že většinu času běží kompresor i ventilátory pouze na cca 50 procent výkonu. Skutečnost, že je v důsledku toho zároveň nižší i hladina vydávaného hluku po většinu provozních hodin v roce, je pak již jen další milou výhodou.

Energetici mohou být také spokojeni, protože mají v síti zařízení, které nevydává do elektrické sítě žádné rázové špičky.

AC Heating: Revoluce ve vytápění tepelnými čerpadly vzduch-voda

Hlavní výhody systému AC Heating tkví v tom, že téměř veškeré peníze jsou investovány do samotné technologie tepelného čerpadla a ne do akumulačních nádob, elektrodohřevů, složité regulace nebo do celé řady oběhových čerpadel spojek a dalších prvků, které se na vytápění nikterak nepodílí a jsou zařazeny pouze jako „nutné zlo“.

I z hlediska potřebného místa v domě je systém s frekvenčním měničem velmi úsporný. Vnitřní nástěnná jednotka má rozměry pouze 60x60x20cm.

Při návrhu systémů AC Heating bylo myšleno na čisté a jednoduché provedení, které stojí na základech soudobé techniky od spolehlivých dodavatelů a které bude vykazovat nadstandardní vlastnosti z hlediska parametrů i ceny.

Tepelná čerpadla bez frekvenčních měničů se dala přece koupit již před 15 lety...

Ve firmě AC Heating vám rádi poradí a předvedou svoji technologii

Při pořizování automobilu se jistě také napřed půjdete svézt a u koupě vybavení domu na mnoho let dopředu platí nezbytnost řádně se s ním seznámit dvojnásob. Pro zájemce o prohlídku systému AC Heating proto výrobce připravil možnost registrace na svých stránkách, kde je možné si rezervovat konkrétní termín návštěvy. V případě že se rozhodnete tuto nabídku využít klikněte, prosím, na následující link a sjednejte si termín návštěvy:
http://www.ac-heating.cz//index.php?option=com_artforms&formid=1&Itemid=99999

Pracovníci firmy vám velmi rádi systém AC Heating ve vámi zvoleném termínu představí v provozu a prokonzultují s vámi konkrétní dotazy a témata, která se již do tohoto článku nevešla. Rovněž je zde možnost bližšího průzkumu webu www.ac-heating.cz.


Ke stažení:


Co jsou tepelná čerpadla AC Heating? ( PDF - 1300 kB )
Prospekt k tepelnému čerpadlu řady Convert ( PDF - 900 kB )
Kolik Vám ušetří tepelné čerpadlo? ( PDF - 1300 kB )
Základní podklady pro projektanty a montážní firmy ( PDF - 300 kB )
Jakou stavební připravenost musíte u Vás mít? ( PDF - 200 kB )
Jaké jsou průměrné teploty v České republice? ( PDF - 500 kB )
16.04.2008 | PR
  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444