Moderní jídelní židle a stoly - místo pro rodinu

Doby, kdy se jídelna tísnila v koutě kuchyně, jsou minulostí. Moderní jídelna je důležitým spojovacím článkem mezi obytným a kuchyňským prostorem, těžištěm celého bytu – scházíme se v ní k běžnému stolování, ale i ke svátečním příležitostem. Měla by spojovat kvality obytného i kuchyňského prostoru – být pohodlná a příjemná, zároveň praktická a funkční. Jejímu zařizování bychom proto měli věnovat patřičnou pozornost.

Rozkládací jídelní stoly - za pár vteřin ze čtyř na šest a více

Dominantou každé jídelny je jídelní stůl. Při jeho výběru bychom měli dobře zvážit, jaká velikost bude vyhovovat každodennímu stolování i příležitostem, kdy se sejde širší rodina. Na jednoho stolovníka připadá minimální plocha stolu 60 x 40 cm, komfort a kultura stolování se ale výrazně zvýší, pokud ji zvětšíme na optimálních 80 cm šířky a 50 cm hloubky. V malých jídelnách nedostatek prostoru elegantně vyřeší rozkládací jídelní  stoly.

Že se investice do rozkládacího stolu bohatě vyplatí, potvrzuje i Mgr. Otto Cabala z karlínského interiérového studia ALAX, které je partnerem řady renomovaných italských výrobců. "Zapomeňte na těžkopádné stoly, které společnými silami rozkládala celá rodina. Moderní rozkládací mechanismy Vám umožní zvětšit plochu stolu na dvojnásobek pohybem jedné ruky. Možnost rozkládání přitom dávno není výsadou dřevěných stolových desek, sofistikovanými rozkládacími mechanismy dnes disponují i stoly skleněné, kovové nebo plastové.", dodává.  Tvar jídelního stolu bychom měli přizpůsobit prostorovým možnostem jídelny.

Jídelní stoly kruhového tvaru vytvářejí příjemnou harmonickou atmosféru, k jejich výhodám patří při vhodném zpracování hran bezpečnost, kterou ocení zejména rodiny s menšími dětmi. Protože ale kladou velké nároky na prostor, uplatní se spíše ve velkorysých vzdušných interiérech. Daleko úspornější jsou v tomto směru čtvercové nebo obdélníkové jídelní stoly. Jejich plocha je při stolování plně využitá a tedy i menší, dají se v případě potřeby bez větší újmy přisadit ke stěně. Mají univerzálnější použití, lépe se uplatní jako pracovní stoly nebo doplňkové kuchyňské pracovní plochy. Oválný tvar do značné míry spojuje výhody kruhových a pravoúhlých stolových desek.

Jídelní stůl mohou vhodně doplnit menší servírovací a odkládací stolky.

Plastové židle jsou in

Jídelní židle by měly ladit se stolem i celým interiérem, hlavním kritériem při jejich výběru však zůstává pohodlí. Nabídka jídelních židlí je dnes tak široká, že oba požadavky hravě skloubíte. Ať už se rozhodnete pro židle čalouněné, dřevěné nebo plastové, mějte na paměti, že pocit pohodlí vám zaručí ergonomicky tvarovaný opěrák a zaoblená hrana sedáku, která Vás nebude tlačit v podkolení. Oceníte také područky, zpříjemní delší sezení a usnadní vstávání.

Čalouněné židle působí reprezentativně, moderní potahové materiály se speciálními povrchovými úpravami zajistí snadnou údržbu a odolnost. Oblíbené jsou dřevěné židle, alternativou ke klasické konstrukci je dřevo ohýbané do tvaru dokonale hladkých skořepin bez jakýchkoliv spojů.

Nejbohatší tvarové a barevné možnosti nabízejí plastové židle, které v jídelně oceníte pro jejich snadnou údržbu a snadnou manipulaci. S technologickým vývojem plastů vznikají konstrukce, které si pevností a odolností nezadají s klasickou dřevěnou židlí. Plastové židle bývají subtilnější, často stohovatelné, jsou proto ideální pro jídelny limitované prostorem. Do interiéru umí vnést hravost i eleganci, mohou na sebe poutat pozornost nebo naopak být takřka neviditelné. Široká barevná škála a tvarová rozmanitost plastových židlí Vás bude bavit.

Přijďte před výběrem jídelního stolu a židlí načerpat inspiraci do showroomu interiérového studia ALAX, které zastupuje přední evropské výrobce CALLIGARIS, PEDRALI, MAGIS, TONON, MAXDESIGN, PARRI, , BONTEMPI, CASPRINI, EMMEI, GABER a mnoho dalších. K dispozici jsou vám vedle výstavních židlí a stolů kompletní katalogy všech dodavatelů včetně vzorníků a samozřejmě milý personál, který Vám rád pomůže se v široké nabídce zorientovat. 

 

06.06.2012

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444