Meze mezníku

(Úvodník časopisu Era 21 č. 2/2007)

Očekávání spojená s vypsáním mezinárodní soutěže na pražskou Národní knihovnu mohla připomínat čekání na vytoužený déšť, který po dnech nehybného dusna přinese blahodárné osvěžení.

Já sám jsem byl původně odhodlaný považovat uspořádání první plnohodnotné mezinárodní soutěže na českém uzemí za nepřehlédnutelný mezník, který by mohl zvýšit povědomí o architektuře u investorů i mezi veřejností, a doufal jsem, že se stane příkladným návodem, jak české prostředí otevřít kvalitní zahraniční konkurenci. Jenže někdy je toho deště víc a chladivé kapky se změní ve studený lijavec.

 

Výsledek soutěže přinesl určitě kvalitní řešení, které láká zájem širokého publika a nebývale polarizuje diskuzi. Podobně jako to kdysi dokázal Tančící dům. Kdyby šlo ale jen o formy, barvy a absorpční schopnost matky měst vyrovnat se s neokázalou hmotou, bylo by vše v pořádku.

Bohužel celou věc kalí odůvodněné nařčení z neregulérnosti rozhodování poroty, které Kaplickému jeho návrat do Čech pěkně ztrpčuje. Nedokážu předvídat, jaký bude mít nakonec česká varianta mezinárodního soutěžení závěr, v každém případě vím, že pokud přeci jen oko medúzy v roce 2011 na panoráma Prahy pohlédne, budu to považovat za velkou událost, ale ne za mezník. Příčinou mého střízlivění je průběh soutěže, důvodem pak uvědomění si, že proces a jeho tendence mají větší závažnost než zlom a mezník.

S Kaplického knihovnou by česká architektura mohla být o něco pestřejší a možná i pevnější. To asi ano. Pokud mě ale při pohledu na perspektivy architektonického dění v Česku něco naplňuje optimismem, pak je to především rozpoložení nastupující generace architektů. Je pestrá a pevná.

23.04.2007 | Rostislav Koryčánek
  • Vydavatelství ERA

    České Vydavatelství ERA vzniklo v roce 2000 s cílem přinášet čtenářům užitečné a kvalitní publikace z oblasti architektury, stavitelství a psychologie pro odborníky i širší čtenářskou obec. Cílem je mapovat nové trendy a dosud nezpracovaná témata.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444