Mediální lázeň a peníze

Úvodník č.5/2006 časopisu ERA 21

„Architekti ve skutečnosti časopisy o architektuře nečtou, vstupují do nich jako do horké lázně.“ Parafráze jednoho z mnoha aforismů teoretika médií a sociologa kultury Marshala McLuhana vystihuje současný stav mediální scény, a to nejen té architektonické.

Přes zásadní vliv na utváření celého oboru i jeho vztahu k široké veřejnosti jsou architektonická média v tuzemsku stále jakousi raritou. Je radostným zážitkem, pokud tuzemský architektonický časopis vychází včas a dokonce v avizovaném rozsahu. Pokud se neblíží krachu vydáváním dvojčísel a publikací studentských projektů, jejichž zveřejnění nic nestojí. Protože všechno ostatní, od autorských práv k fotografiím přes odborné texty, které nikdo za jeden večer nenapíše, až po tisk, peníze stojí. O tom, jaké poměry na tuzemské mediální scéně panují, se mimo jiné hovořilo u druhého kulatého diskuzního stolu Ery 21 na téma „Architektura a média“, který otevřel diskuzi nad situací nejen v profesních médiích, ale nově i v ostatních komerčních a veřejných masových sdělovacích prostředcích. Architekti budou nepochybně chtít vždy do mediálního prostoru znovu a znovu vstupovat: ať už jako do lázně plné obrazů, anebo pro potěchu z vlastní prezentace. Aniž bychom přeceňovali úlohu architektonických časopisů, vnímejme je jako potřebnou součást oboru a zároveň jako součást širokého mediálního trhu, na kterém se snaží jejich vydavatelé uspět. A ne každému se to podaří. To, že čtete tento editorial, je radostným zážitkem: v Česku zatím vydávat architektonické časopisy jde.

Radek Váňa
13.11.2006
  • Vydavatelství ERA

    České Vydavatelství ERA vzniklo v roce 2000 s cílem přinášet čtenářům užitečné a kvalitní publikace z oblasti architektury, stavitelství a psychologie pro odborníky i širší čtenářskou obec. Cílem je mapovat nové trendy a dosud nezpracovaná témata.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444