Máte poškrábaná dřevěná okna nebo vchodové dveře? Nezoufejte, lze to opravit!

Každý, kdo má doma nějakého mazlíčka s ostrými drápky nebo zuby, má určitě zkušenost s nějakým poškozením nábytku nebo jiných součástí domu, okna a dveře nevyjímaje. Psuodolné dřevěné dveře bohužel ještě nikdo nevynalezl. Chceme vám poradit, jak poškozená dřevěná okna a dveře dát znovu do původního stavu nebo opravit tak, aby to nebylo téměř znát.

Pokud je poškozené okenní nebo dveřní křídlo, je možné jej vyvěsit a opravit jej pohodlně na pracovní desce nebo přímo v dílně. Jedná-li se o rám, tam už je to komplikovanější, oprava se musí provést na místě.
 
U oprav záleží na hloubce poškození a velikosti poničené plochy. Při poškrábání je nutné nejprve rýhy vyplnit tmelem na dřevo, u ještě většího poškození, např. okousáním, bude nutné chybějící dřevo zalodičkovat  (takto se opravují i defekty ve dřevě během výroby oken) nebo opravit vlepením lišty. Vyřeže se nebo vybrousí zničená část, pak se vlepí dřevěná lodička či lišta a povrch se zabrousí do hladka. K tomuto už ale bude vhodnější využít servis, který je vybaven potřebnou technikou a materiálem, popřípadě okno demontovat a opravu provést v dílně.
 
 
Po dorovnání povrchu se celá poškozená plocha musí přebrousit jemným smirkovým papírem. Pak následuje nanesení barvy štětcem nebo nástřikem. Je třeba barvu aplikovat na celou plochu kvůli sjednocení odstínu.
 
V případě, že je poškozená venkovní strana okna, existuje jednodušší a trvalejší řešení. Zakrytí poničeného okna hliníkem. Umíme ochránit hliníkovým profilem prakticky jakákoli eurookna a venkovní dveře z eurohranolů. Škrábance na dveřích se zakonzervují barvou a na rámy a křídla se přišroubují po celém obvodu klipsy, kterými se přicvaknou hliníkové profily. Tím, že se hliník nemontuje přímo na dřevo, dojde k přerušení tepelných mostů a zachování izolačních vlastností. Vše je hotovo rychle a bez zbytečného nepořádku.
 

Montáže provádějí zkušení montážníci. Tímto způsobem se jednou provždy zbavíte přetírání oken, hliník lépe odolává i zvířecím přátelům a vaše okna budou navíc, co se týká barvy, skoro bezúdržbová. Hliník na oknech nijak nenaruší funkčnost ani vzhled, na opláštěná okna lze připevnit sítě proti hmyzu nebo jiné doplňky. Co se týká barvy, k dispozici je vzorník, který odpovídá odstínům lazur nebo si můžete vybrat z mnoha odstínů RAL.
 
Pokud se Vám stane podobná nepříjemnost s vaším dřevěným oknem nebo dveřmi, nezoufejte, vše se dá napravit.
22.07.2019 | PR
  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444