Markýzu, nebo pergolu?

Sezona horkých dní a pravidelných posezení venku se nezadržitelně blíží a spousta lidí řeší, zda pořídit markýzu, anebo pergolu. Obojí je bezesporu výrazným designovým a praktickým doplňkem. Co je však vhodnější?

V nabídce je spousta typů markýz - odkryté, polokazetové či kazetové s plně schovanou látkou při zavřeném stavu. Výhodou markýz je decentní vzhled, nepřeberné množství látek a vzorů či menší cenová náročnost.  

K markýzám lze pořídit integrované LED osvětlení, přídavné topení, různá větrná a otřesová čidla apod. Pro větší pohodlí lze ovládat motoricky pomocí dálkového ovladače.


Dnes jsou však v nabídce stále kvalitnější pergoly. Vracejí se do obliby a mají několik důležitých předností oproti markýzám.

Pergola může stát samostatně, či být kotvená do stěny. Použité materiály zaručují vysokou odolnost vůči stárnutí, korozi, nepřízni počasí a téměř bezúdržbovost. V našich zeměpisných šířkách nabízejí lepší podmínky pro tzv. "outdoor living" a díky stabilní konstrukci je možné je využívat, i když se zhorší počasí.


Zastřešit pergolu lze bezpečnostním sklem, polykarbonátem nebo naklápěcími lamelami, které chrání i před deštěm. Navíc lze naklápěním korigovat prostup světla a proudění vzduchu. Vzniká pak bioklimatický efekt (přírodní klimatizace). Možná je též kombinace více prvků, jako pergola a plisé žaluzie či markýza na pergolu. Pokud by byl přece jen zákazník náročný a chtěl spojit výhody obou produktů - markýzy a pergoly, jsou v nabídce ještě takzvané pergolomarkýzy. Decentní variabilní nerušivá konstrukce a látkové stínění, které odolá i větrnějšímu počasí. Řešením je též pergola s baldachýnem odolávajícím dešti díky pogumovanému materiálu.

I pergoly můžeme různě doplňovat. V chladnějším počasí přijde vhod topení či navečer vestavěné LED osvětlení nebo světelný panel. Pro obzvlášť horké dny je velice příjemné vestavěné rosení (možno použít i jako aromaterapii). Pergoly lze uzavřít úplně pomocí skleněných posuvných stěn a získat tak zimní zahradu či použít screenové látky. Ty chrání před větrem a ostrým sluncem, aniž by bránily výhledu a naopak dostatečně chrání soukromí.
 
24.07.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444