Ingredience 2 kg krkovice vcelku a bez kosti, měl by to být pěkný kompaktní špalíček 200 g goudy v plátcích 200 g libovější anglické slaniny nebo plátky uzeného masa 100 g žampionů nebo jiných tvrdších hub (můžeme vynechat) Na marinádu: 2 lžíce citronové šťávy 4 lžíce bílého vína (nemusí být) 3 lžíce hořčice 1 lžíce medu (musí být) 2 lžíce oleje 1,5 lžička soli |
Příprava Nejprve si připravíme marinádu, do které dobře promícháme všechny ingredience. Krkovici nakrojíme na jednotlivé porce, řez ale nedokrojíme, takže špalíček zůstane držet pohromadě. Zářezy se dělají lépe, když je maso dobře vychlazené. Do každého zářezu vložíme plátek uzeného nebo slaniny, plátek sýra a kdo má rád, může přidat i pokrájené žampiony. Celou krkovici pak důkladně potřeme marinádou a pečlivě zabalíme do aluminiové fólie. V lednici necháme nejméně 24 hodin odležet. V den podávání vložíme stále zabalenou pečínku do trouby a pečeme asi 1,5 - 2 hod při 200°C - 225°C. Pak fólii odkryjeme a dopékáme ještě cca 1 hod při 200°C. Pokud je folie odkrytá, maso kontrolujeme a opatrně podléváme. K pečínce se jako příloha výborně hodí opékané brambory a čerstvý hlávkový salát. |
Marinovaná pečínka prokládaná anglickou slaninou a sýrem
Čekáte hosty, o kterých jste si jisti, že je potěšíte kusem šťavnatého masa? Krkovička plněná sýrem, plátky prorostlé slaniny a případně plátky žampionů má tu výhodu, že se připravuje den předem. V den podáváni jen pečeme, potřebujeme k tomu ale ještě alespoň dvě a půl hodiny. Důležité je množství marinády, máte-li méně nebo více masa, než je v receptu, množství marinády (i délku pečení) tomu přizpůsobte.